7 vteřin vojáka

7 vteřin vojáka

Anotace: Tohle by jsi měl přečíst každý válečný štváč.

Jsem napůl šílený
kolem mne kanonáda
brečím nad mrtvolou
padlého kamaráda
uši si ucpávám-
křičím co nejvíce a
oblak smrtelný
vdechují moje plíce

Oči zaslzené hledí
do všech dálek
sousedé za plotem
důvodem věčných válek
jsou na tom jako my
až po krk v lejně
každý na své straně
a přitom stejně

Sedíme na lopatě
ďáblovy pece
ruce jsou smáčené
v krvavé řece
jsme hlady vyzáblí
a k smrti vyděšeni
krajem se rozléhá
válečné běsnění

Zuří zde najednou
bouří snad tisíce
blýská se z kanónů
déšť vybuchlé munice
všichni teď toužíme
vrátit se domů
už dávno nevíme
co vedlo nás k Tomu?

Do dlaní pokládám
lámu si hlavu
vzpomínám bláhový
šel tu pro slávu
hrdě jsme kráčeli
s puškama na bodáky
zpátky teď potáhnem
na duších mrzáky....

(Musel jsem to zažít
abych pochopil
co pro vlast vykonal
a co natropil
jestli to přežiji
a rozum uchovám
sekery válečné-
navždy zakopám...)
Autor Martin Šimeček, 15.03.2008
Přečteno 624x
Tipy 14
Poslední tipující: Donutkaa, Sendevka, Radhuza, jacobs, Ctěný pán, estrellita, Rayzz, Severka, Šerák
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (6x)

Komentáře

Podivně reálné, asi Ti ty pocity věřím. Mrazí z toho v zádech, ale mám ráda takové čtení :)

31.01.2015 22:00:45 | PrinceznaAmellie

básně o válce bývají ty nejsilnější... a přitom je ta válka takový nesmysl. děti si hrajou se zbraněmi... obdivnují... hrdiny.. co je ale na válce za hrdinství? hrdinství je dokázat se dohodnout... asi... takže dobře, že tu ta báseň je... má mnoho co říct.

25.05.2008 13:14:00 | jacobs

naprosto s tebou souhlasím

18.03.2008 17:28:00 | Rayzz

máš pravdu;)
je to smutný...

15.03.2008 19:53:00 | Severka

Rozumím:(

15.03.2008 19:50:00 | Šerák

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí