Přeloženo z klínopisu: I šla sličná Sun-Sun

Přeloženo z klínopisu: I šla sličná Sun-Sun

Anotace: Přeloženo z klínopisné desky v sumerském chrámu dávné slávy, zašlém věky.....

I šla
sličná Sun-Sun
dcera Ašurbanipalova
krále velebného Sumeru
nepřítele Babylónu
jenž uvedl ve
známost zákoník
Chamurabiho
a tlouc na
bránu zvolala:

Já, mladá Sun-Sun
i pěla jsem
žalozpěv
pro mrtvé
a pokala
se před bohy
slzy jsem
ronila ze svých očí
abych vzdala úctu
tomuto místu
a vstoupila
do jícnu pekel

Skloněna
v posvátné
úctě
ta, kteráž
byla ještě
mladou pannou

Ze tmy promluvil hlas:

A ty jenž
se zoveš
dcerou Ašurbanipalovou
čeho žádáš od tohoto místa

Třikrát zapěji
píseň Babylónu
stižena hněvem
otcovým
I přesto,
že oděna ve zlatě
a chována v přepychu
pravá krása skrývá se
ve vzkříšení
milovaných mrtvých a
dávné zašlé slávě

Hlas ze tmy promluvil:

Zdá se
tvého přání
nedoplním
slávu nenavrátím
mrtvým nedám dechu
ale tebe vpustím
i když musela bys zůstati
a sloužiti pekelným pánům
souložit s jejich vojáky
a omývat zbloudilé
duše aniž bys prosila
o odpuštění

Sličná Sun-Sun
otočila se zády
k bráně pekel
a pověděla hlasu:

Nechci sloužit peklu
nechci být děvkou
nechci pekelníkům porodit
potomky a dívat se
do zrcadla svých druhých tváří

I odešla Sun-Sun
v pokoře daleko
od pekelných míst
Autor Tomáš Přidal, 09.08.2008
Přečteno 229x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí