Hřbitovní javory po válce

Hřbitovní javory po válce

Padlo ticho na hřbitov
polomrtvé dřevo v dutém čase
vyvýšené nad kříže
pahýly shrbených vdov
vlasy po větvích
díry hnilobě
tváře ve střepinách kůry.

Podrážky dotloukly
seschlé listí šelestí
kamenné obličeje obrubníků
prokvetlé rozbitými rty
procedily z posledního
requiem o krvi.
O tatínků dlouhém spánku
povídaly by si děti
v plachých jitrech po válce.
Javory v dešti šrapnelů
ztratily léta a zbytky plic
v povětří tu a tam vrásčitá duše
odvála bezhvězdná bolest
všečernající yperit.

Bitvy přestanou dýchat
když člověka němého strázní
zdusí v sobě pláč,
stromy ještě by křičely
nenávidějíce svůj zrak
vojáci spoutaní v kořenech
hledají domovy
prýští míza z hořících důlků
postřelené pupeny
v uniformách cáry jara
a všude kousky bytí
lidí dole v bahně.
Autor Taog, 09.02.2009
Přečteno 322x
Tipy 21
Poslední tipující: Dota Slunská, maena, Holis, Iva Borecká, Vlk v rouše, Psavec, vapiti, Flamy, Mbonita, labuť, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Vynikající věc! Uf...

25.02.2009 15:41:00 | Dota Slunská

Moc se povedla.

09.02.2009 23:54:00 | Psavec

Ano krásná
ST

09.02.2009 22:36:00 | Mbonita

Jen mlčím a čtu... krásná!

09.02.2009 22:14:00 | labuť

nezvykle zpracovaná tematika války a to se mi moc líbí

09.02.2009 21:58:00 | Kubino 2

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí