Největší poklad básníků aneb Věřte jazykům

Největší poklad básníků aneb Věřte jazykům

Anotace: Každý má něco, co jiní nemají. Ale všichni se tomu mohou přiblížit, byť jen o centimetr.

Největší poklad básníků

Tělo každého básníka

je skladištěm slůvek, slov i vět,

kde každým novým dnem vzniká

hned rým, pak verš, zas sloka hned.

Muzikant, ten si cení uší,

zpěvák zase libého hlasu.

A básník? Ten má přece duši,

v níž hledá útěchu a krásu.

A každý z nich vám jistě poví:

"Řeč, to je svatý základ lidí.

Všechno, všechno jde říci slovy...

... a slova lidský jazyk řídí!"

Tak všem hledačům pokladu

největšího všech básníků

odemykám teď záhadu:

vždyť nachází se v jazyku!

Proto vás prosím, po kolenou lezu,

nebojte se vůbec plýtvat slovy.

Pusťte si jazyk ze řetězu,

jen ten, co mluví, něco poví.

A jen člověk, co něco poví,

může se těšit z úspěchů,

poznat díl světa zcela nový...

Neseďte mlčky, bez dechu.

Až krásnou bránu uvidíte,

co otevřena je všem básníkům,

začněte splétat ze slov nitě.

A věřte, prosím, jazykům.
Autor Zelená okurka, 24.03.2009
Přečteno 283x
Tipy 12
Poslední tipující: Terulienka, Holis, Paulín, Jenda P., Doradan, její alter ego, Květka Š., Kapka, Hazentla, labuť, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ano,po dlhej dobe ma tvoje basnicky zase uplne ocarili,ale mam par veci,s ktorymi si dovolujem nesuhlasit,krasne verse
pohladenie slovami ako sa patri :)

15.04.2009 15:14:00 | Terulienka

Souhlasím s Labutí.

24.03.2009 16:58:00 | Kapka

Hezká myšlenka, podkreslená pravdivostí...ale není jazyk, jako jazyk...některý je pohlazením, jiný břitvou...

24.03.2009 15:06:00 | labuť

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí