Pokušení

Pokušení

Anotace: Lehce humorná báseň na téma pokušení (pololetní práce)

Když jsme byli ještě malí,
jen z maminčina klína
svět jsme dosud znali.
Tenkrát nám nic nechybělo,
bumbat, papat, plakat,
vše tak, jak se nám chtělo.

Pak jsme trošku povyrostli,
starostí nám přibylo,
a naši milí rodičové
si začli ťukat na čelo.

Představme si na chvilku
klasickou mladou rodinku.
Máma, táta
a povedený synáček,
jenž ze školy chvátá.

Syn Kuba byl v tom věku,
kdy všichni správní chlapi
poprvé zkouší cigaretu.
Dosud jsme byli bez obavy,
Kuba úspěšně odolával.
Dnes však přišel ten den,
kdy s kamarády šel ven.

Cigáro kruhem putovalo,
nikdo nebyl zanedbán,
až u Kuby se zastavilo,
a tak začal být přemlouván.

„Dej si, dej si, jsi přec chlap!“
„Nedám, nechci, nemohu...“
Začli se mu smát.
Ten posměch byl věru krutý,
Kuba se tedy odhodlal
a nabízené cigáro si dal.
Takhle to šlo dál a dál.

Za pár týdnů znovu se sešli,
kluci však s sebou novinku nesli.
„Hele, Kubo, co tu mám!“
„Co to je?“ ptá se Kuba.
„To je marjánka, povídám!
Dáš si s námi? Jen si dej,
po ní ti bude hej!“

Marjánka kruhem putovala,
nikdo nebyl zanedbán,
až u Kuby se zastavila,
a tak začal být přemlouván.

„Dej si, dej si, jsi přec chlap!“
„Nedám, nechci, nemohu...“
Začli se mu smát.
Ten posměch byl věru krutý,
Kuba se tedy odhodlal
a nabízenou marjánku si dal.
Takhle to šlo dál a dál.

Za pár týdnů opět se sešli,
kluci zas s sebou novinku nesli,
a tak byl Kuba přemlouván,
aby další drogu ochutnal.

Postupně vyzkoušel kdejakou látku
od hašiše, přes kokain až po LSD.
A po jednom květnovém pátku
zjistil, že už to tajit nesvede.

Postava pohublá, tváře propadlé,
milá maminka utrpěla šok.
A náš Kuba do postele zapadne,
aby se předešlo užívání drog.

Plíží se kroky, zámek zaklapne,
abstinenční příznaky se projevily.
Zvědavý kamarád Kubu popadne,
aby účinky drogy spolu objevili.
Zapálí sirku, rozpustí na lžičce
a už je heroin v injekční stříkačce.
Nastaví ruku, vpustí do žíly,
jó, ten večer si to ještě užili.

Za měsíc hoši v nemocnici leží,
silnou dávku přežili stěží.
Na oddělení intenzivní péče
čas se pomalu vleče.

A myslíte,
že to za to stálo?
Pro pouhé frajerství...
je zdraví málo?
Autor Lady Ungrasped, 25.09.2009
Přečteno 334x
Tipy 1
Poslední tipující: Hloupá Květinka
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

skoro tak blbý jako ty moje

25.09.2009 22:35:00 | Jožin z Moravy

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí