Pýcha a pád

Pýcha a pád

Anotace: Inspirovaná jistým songem :).

Sbírka: Epochy dějin, Homo politicus

V temnotách historie se vynořil krutý Nero,
však jak šel čas, zmizel, po něm zůstalo jen šero.
Pak příchod křesťanských papežů,
hlásajíce víru,občas za použití nožů.

Objevil se Karel Veliký, mocný to král,
však osud si i s ním hrál.
Historie poté poznala bojovnici Johanku z Arku,
nikdo by si nevsadil na ni ani marku.

Však ji poté upálili, stejně jako Jana Husa,
Sliby, chyby a že je nepálila pusa.
Ferdinand I. a příchod habsburské nadvlády,
další velkolepé a slavné pády.

Ludvík XIV. pyšný jak páv,
kolik bylo za velké revoluce popraveno hlav?
Napoleon jede slavně na svém oři,
Nelson ho však poráží na moři.

Kateřina II. střídá muže ve svém loži,
Marie Antoinetta seč před popravou málem složí...
Však přijde horší doba,
kdy zanikne Jantarová komnata - ruská ozdoba.

První výstřel velké války,
kdy vojáci odcházejí do obrovské dálky.
Jak tiše se Titanic potopil,
tak svět se poté 4 roky v krvi topil.

Tak jak Napoleon neslavně odešel,
však Hitler slavně do dějin vešel.
Pak příchod sovětských vojsk do naši vlasti,
kde jsme prožívali socialistické "slasti".

Následný příchod sametové revoluce,
dovršení komunistické evoluce.
Pak přišel pád sovětského svazu,
došlo k jeho definitivnímu zlomení vazu.

Však Americe Usáma ukázal, že nejsou páni,
že i oni mohou být kmáni.
Bush, však muž ješitný, vše hned rychle chtěl napravit,
jen tak, dal pana Husajna popravit.

Na začátku přišel Nero, krutý to vládce,
však když to řeknu velmi krátce:
Dnešní politici jsou stejní jako on,
místo křesťanů, podnikají na muslimy hon.

Místo Johanek z Arku hledají bin Ládiny,
nevnímají své zlé činy.
Historie se neustále opakuje,
každý z nich se velmi rád napakuje...

Bojte se budoucnosti,
všímejte si více minulosti.
Dejte pozor, ať nejste zklamaní zbytečně,
nezabíjejte zlo, které je stejně nesmrtelné a bude zde věčně.

Pýcha nás dožene na kraj díry,
všichni prázdní a bez víry.
Pád se blíží rychlosti blesku,
historie ztratí na svém lesku...

Vše se zopakuje - lidé stejní, jen jména odlišná,
vládcova duše zůstane navždy pyšná.
Nevěřme těm, kteří jen neustále hovoří,
dejme na ty, kteří něco za svůj život stvoří...
Autor Rezka Štrochová, 19.01.2010
Přečteno 784x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí