jak daleko je horizont

jak daleko je horizont

Anotace: matematicko - lidská úvaha

Sbírka: Světu 4

Jak daleko horizont může být?
to se dneska pokusím rozřešit.

Stojím na zemi, rovnýma nohama
můj pohled horizont protíná jako tangenta.

dolů kolmice, do středu Země bráno
poloměrem neb radiem je dáno.

Tudíž radius plus výška člověka
a již zmíněná tangenta

dá vzniknout pravoúhlému trojúhelníku kde
Horizont je A radius je B

Pythagoras přemýšlel rád
řek´: A kvadrát plus B kvadrát je C kvadrát

rovnice pak přetočená
aby vyšlo neznámé A

z rozdílu odmocnin do noty
a ted chybi už jen hodnoty.

poloměr Země je 6.378.000 m
C = 6.378.001,70 m

Když uděláme mocniny a odečteme od sebe
odmocninou ziskáme 4650 m... tak daleký je horizont

tak daleko je do nebe....

uz chci byt lasko u Tebe...
Autor Honzeek22, 25.01.2010
Přečteno 412x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí