Úcta posledního rozloučení

Úcta posledního rozloučení

Anotace: ..,vychází (trochu) z mého zájmu o archeologii :)

Ti hříšní lidé,
spínají ruce
k modle boha,
jehož si vyprosili
a vzývali ho jako kult
. . .
vykonávali obřady
dávali rituální
obětiny v podobě
živočišných produktů
. . .
tak jako to dělali
naši předkové
například v období
popelnicových polí
v období mladého
a pozdního bronzu
. . .
i oni měli bronzové srpy,
kterými sklízeli úrodu
na malých plochách
a lovili zvěř
za pomoci bronzových
šipek s tulejkami
. . .
i oni
(jako před třemi tisíci lety)
ukládali své mrtvé
na hranice, kde
je spalovali a
pietně uložili
popel mrtvého
do keramické urny (popelnice)
a do předem, mělce
vykopaného hrobu
uložili jej společně
s jeho osobními věcmi,
které měl rád,
a ke kterým měl
za života blízký vztah
. .
a tak jako to
dělali staří Slované
dávali nebožtíkům do úst
minci jako obol mrtvého
Charónovi za převoz do záhrobí
.
protože k těm, které
měli rádi chovali
zbožnou úctu
Autor Tomáš Přidal, 11.08.2010
Přečteno 254x
Tipy 8
Poslední tipující: ilona, Mbonita, WAYWARD, Květka Š.
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...obsahový tip

11.08.2010 12:05:00 | WAYWARD

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí