Nezmapovatelné

Nezmapovatelné

Anotace: ..co jen bude zítra?

Kdys kreslíři ke stolu usedli
s brky smočenými v olůvku,
co tu a tam kaňky zachytí,
otevřeli zastaralou zásuvku,
rozpitá dřeva ebenů
a dali se do rytí
po strukturách pergamenů...

Dlaní potřísněnou v kalamáři
jemně uhlazoval hrbolky na stěnách,
vkresloval obrysy lidských tváří,
až kam se táhla výše jeho sáhů,
jen v tichu, vlastního hlasu ozvěnách,
v nepatrných škrabotech pevných tahů...

Přesné vrásnění zamyšlených očí,
vycházející slova ze rtů figuríny,
co asi říkala, mluvila roztržitou řečí,
nebo jen našeptávala pro svý stíny?

Třeba prosívala o útěk, věčné vzdálení,
po stezkách hledíc naproti snům,
zavinutá do hlubin své nekončící zimy,
když pořád tak sledovala tamten dům
obrostlý větvemi zelení,
třeba se jen chtěla plazit s nimi...

Možná se ptávala, po kterých jít,
sama neznajíc jedinou oběžnici,
pořád nepřestávaje do skály klít,
prosím, kreslíři, aspoň souřadnici…

a stařec se tak chvíli zamyslel,
pustil se do pozvolného zmapování,
načrtl jednotlivé kóty,
docela souvisle
v reliéfech rozhání
nechápavé výčty,
podrážkou boty,
snad je to rozeznatelné

ale víš ty,
pronesl,
ty naše cesty,
vždyť přece všechny
jsou nezmapovatelné…
Autor Jiná, 05.10.2010
Přečteno 297x
Tipy 29
Poslední tipující: Dračičák, šuměnka, CRASH, Gabrielle, nejsembásník, labuť, Tomáš Přidal, CULIKATÁ, Petbab, Lota, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Já s otevřenou pusou čtu
a zcela nechápu, co hlava
patnáctiletá má v sobě...

10.10.2010 14:27:00 | šuměnka

je to skvostný, jsem zapomněla dodat!!!

10.10.2010 14:27:00 | šuměnka

škoda, že to nechápu :-D ale tip máš * někdy mi to vysvětlíš

08.10.2010 18:38:00 | CRASH

St..

05.10.2010 23:07:00 | Květka Š.

Úplně mě to vcuclo.

05.10.2010 21:46:00 | Jana M.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí