Pradávný život ženy se skafokefalií

Pradávný život ženy se skafokefalií

Anotace: Zakládá se na pravdě, sám jsem ji viděl, když byla v Náměšti na Hané (kde mimo jiné i žiji) objevena...

Tato žena žila před dávnými věky
její tělo bylo nalezeno
za víc jak šest tisíc let
od jejího narození

na základě antropologických
skutečností se podařilo
zjistit, že měla vrozenou vadu,
která jí neubírala na kráse,
zato byla na pohled viditelná

trpěla skafokefalií, což je druh
deformace lebky, konkrétně
bathrokefalií v týlní oblasti,
která je způsobena nadměrným růstem
v oblasti sutura lambdoidea,
a ta se vyznačuje povrchovou
výdutí lebky

tato fyzická vada
neměla ovšem dopad
na zdraví postiženého člověka

žila spokojený život mladé dívky
a zemřela ve věku padesáti let,
na tehdejší dobu se dožila
poměrně vysokého věku
možná více let než její vrstevnice

její okolí ji však nemělo rádo
vidělo v jejím postižení
moc, která byla způsobena
démony, kteří se zhostili její hlavy

v den, kdy zemřela ji pod dolní čelist
vložili perleťové korálky
a její tělo zasypali do jámy
společně s kostmi prasat
jako projev neúcty k mrtvole

jak se jmenovala se dnes nedozvíme,
ale jistě neměla lehký život

proto jejím ostatkům
nepřisuzujme ďábelskou moc
jak bylo tehdejším zvykem
a dívejme se na její postiženi
očima dnešní patologie
Autor Tomáš Přidal, 21.11.2010
Přečteno 308x
Tipy 10
Poslední tipující: pamp_elka, Špáďa, Bíša, jitka.svobodova, Jiná, Květka Š.
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

hm, postižení bohužel nějakou ďábelkou moc často s sebou nese...přeloženo..........možná se předkové báli, že by se mohli nakazit...

25.11.2010 16:26:00 | pamp_elka

Určitě je zajímavé, co se dá vyčíst ze zbytků těla po tolika letech.Máš múj obdiv za zvolené téma.***

22.11.2010 18:46:00 | jitka.svobodova

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí