Úděl černé

Úděl černé

Anotace: . . .

Odmítl ženu noci
odmítl její
havraní vlasy
a černou duši,
která se neprovinila,
to jenom tma sloužila
jejímu černému nitru
. . .
měla pro něj službičku
žádala o světlé stránky dnů,
které jenom on
mohl vytrhnout
z knížek, které byly
horkými novinkami
na obzorech pánů sluncí
na obzorech teplých krajů
. . .
chtěla poznat jejich
obsah a ukojit hlad očima,
chtěla aby i ji ozářila
moudrost, která se před ní
skrývala v černé citadele
na konci slepé ulice,
v blízkosti lidí, ale mnoho
tisíc mil od nočního tvorstva
. . .
svolil, a šplhal po
pyramidě z horkých
kvádrů, sálalo z nich teplo
a on si spálil chodidla
a kůži za krkem,
která praskala, jak se přibližoval
k ctihodným pánům sluncí
. . .
věděli, proč k nim má cestu
a stránky mu vydali,
chtěli vyhovět přání
ženy noci, která se
jimi dopálila
. . .
nechtěli být zlí,
ale bylo jasné,
. . .
jako slunce,
vycházející na obloze
v den smuteční noci,
. . .
že světlé stránky života
mohou prožívat
pouze lidé, kteří
nejsou stiženi tmou
uvnitř srdce, tlukoucího
do hřebů z rakví
přisluhovačů nokturna
. . .
a proto jí musela
postačit moudrost,
která by byla ve slabě
světlých barvách,
kdyby ze sebe
sňala černý kabátec
s černými kapsami
nočních zastaveníček
. . .
to by ovšem zemřela
a její ochrana vůči světlu,
by byla neopodstatněná
. .
a každý život končí
v černé...
.
...i když ten její
v ní i začal
Autor Tomáš Přidal, 12.12.2010
Přečteno 313x
Tipy 21
Poslední tipující: Gabrielle, labuť, pamp_elka, jitka.svobodova, Psavec, CULIKATÁ, Jiná, Květka Š., Žqáry, ...
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

no, já sice na kompletní černou nevěřím, ale...třeba ji ve vlastní tmě nevidím. každopádně mi to připadá čím dál bohatší a lepší.

12.12.2010 19:08:00 | pamp_elka

Psát v tomhle duchu,je nepopsatelně zajímavé a hloubavé.Hvězdičky,ať Ti září při psaní***

12.12.2010 12:58:00 | jitka.svobodova

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí