..čas na příběhy..

..čas na příběhy..

Anotace: druhá trpná nit

Nazvals´mne Šeherezád,
tak podruhé jí budu v dnešním temném podvečeru
bych podala Ti další z příběhů či rad
halený závojem v tom jedovatě moudrém séru…

Poslyš má slova Ty,
kterému mužnost v žilách kolotá tou nebetyčnou silou
Ty, který pohled snílka, poety
do hlubin rozbouřených vln tak hrdinně vždy noříš
neb pokud Tě mé všeptávání minulo
a obezřetnost v Tobě žádnou nezplodilo
snad dnes Ti opět aspoň na chvíli,
na krátký okamžik, iluze střetu shoří;

Již řecký lékař Ktésias se zmiňoval o tomhle bájném tvoru
Pět století jdem před Kristem zpátečním krokem v čase
A peršané jsou vlastně Ti, kdo zvouce ji jak Mantichoru
na symbol strachu s krutostí pasují v hrůzné kráse;
lví tělo barvy červené, jak krev co v žilách teče
s ocasem plným ostnů těch, co s jedem přátelí se
v ústech tři řady ostrosti snad bez pražádné péče
hlas zvuku píšťal, trubek též, žesťové souhry píseň

Jen lidská hlava dokládá, že i v ní kus i nás samých
Těch stejných dravců žroucích lid, či aspoň kusy jeho
A modré oči dokořán, promlouvají i mámí
z chrámových figur navěky zrádností bezebřehou…

Tak mysl napni stejně, jako příběhu tu trpnou nit
a pověs na ni svoje vlastní viny
Neb kdo chce spřádat citu zase jemný cit
tak na vřeteno nenavlék´ by bičík tvrdých žíní…
Autor šuměnka, 12.12.2010
Přečteno 313x
Tipy 31
Poslední tipující: strawbery, zelená víla, Skywalker, Noc17, Špáďa, labuť, zenge, Dota Slunská, Psavec, CULIKATÁ, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krása myšlenky.. krása slova.. víc mě v tuhle chvíli nenapadá

13.12.2010 21:23:00 | zelená víla

City své bouřlivé vkládáš
všeptáváš veršem moudré story
vřeténka možností spřádáš
uniknout spárům Mantichory

12.12.2010 15:19:00 | Kapka

...do krásy moudra nemohu žvatlat svoje rozumy...skromně mlčím

12.12.2010 12:11:00 | Lota

Ty jsi opravdu Šeherezáda..vyprávíš nádherné příběhy úžasnými slovy!

12.12.2010 11:39:00 | Hazentla

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí