Bajka o bobrech v lese

Bajka o bobrech v lese

Anotace: -

Přistěhovala se bobří rodina
Do lesa, aniž by někomu vadila
Bobři jak známo u vody trůni
Za domov místní vybrali tůni

Začali hryzat, budovat hráze
Aby se v domečku bydlelo blaze
To jim to jde, každičký plesá
Chválit je chodila zvířátka z lesa

Za chvíli hotovo měli ti bobři
Na tůni stála hráz, rozměrů obřích
Obdiv a uznání v každičkém budila
Zatímco tůňka se pomalu plnila

Když na ni ostatní zvířátka koukala
Hladina tůňky se vesele zvedala
Bez hráze voda vždy sama klesá
Teď se však rozlévá přes půlku lesa

Za pár chvil skoro by věřit se nechtělo
Z lesíka bylo už nádherné jezero
Nory a brlohy, vše voda pohřbila
Zvířátka ze země bolestně zavyla

Medvěd byl lesa pán, tak svolal radu
Takhle to nepůjde, promnul si bradu
Les tu byl pro všechny a nám se nelíbí
Že z něho máme teď obydlí pro ryby

Každičký v lese má na domov právo
Medvěd řek, a všichni volali- bravó
Nemám vám bobříci za zlé tu hráz
Ale nám na suchu žije se snáz

Jenomže medvěde, i všichni sousedé
Bez vody zase nám špatně se povede
Jinde si domovy najdete snáze
Snadněji než co dá výstavba hráze

Hájila dílo své ta bobří rodina
Na to se ostatní zvířátka bouřila
Tak vládce medvěd musel je soudcovat
A moudře rozhodl o hrázi hlasovat

Prý počet hlasů rozhodnout musí
Pro jsou tak raci, vydry i husy
Proti jsou zajíci, vlk, medvěd, lišky
Mlčí ti na stromech a ptáci z výšky

Veverky, datlové, taky ty, sovo
Za svoje sousedy utraťte slovo
Diví se medvěd tomuhle postoji
Že za ním tihleti přátelé nestojí

Nezlob se, medvěde, vy všichni sousedé
Jenže nám nahoře stejně se povede
Brlohy pod vodou, hráz bořit škoda
Nám shora jedno zda sucho či voda

Zklamání sklopilo zvířátkům uši
Ti kdo jsou nad vodou, zůstanou suší
Do doby než i vám zatopí předsíň
Dáte pryč ruce své od cizích věcí.
Autor Bolder, 17.02.2011
Přečteno 455x
Tipy 4
Poslední tipující: Anjesis
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí