Ignis brunensis

Ignis brunensis

Anotace: z cyklu "Brněnská poznání" - soutěž ohňostrojů

'
Ze sedmého století našeho věku,
původem ze staré Číny.
Dřevěné piliny, ledek a síra,
po ruce máš teď svůj střelný prach,
s ním vždycky dobře važ další činy,
v pamětech bojišť jde smrt a strach.

Zabíjel, také však sloužil,
drtil svou brizancí skály,
při stavbě přehrad a průplavů
nálože jeho sílu nám daly.
Dnes už je střelný prach
šedivým staříkem v klubu ničivých sil,
parťáci smrti z jiných jsou stájí,
ať je to TNT nebo snad Semtex by byl,
dál mohou zabíjet, ale i pomáhají.

Tak už jen mírová úloha
střelnému prachu zbyla.
Na temné obloze v rachotech ohňostrojů
staletá energie tvořivě se skryla.
V ohňových scénách nás těší,
ukáže krásu divokých sil,
v rozprascích barevných raket
s radostí oslav dunivě se sžil.

Jak skončit bych mohl
básníkův oslavný ohňopis?
Dodám jen stručně:
Zažil jsem rozkoš z ohně
divadla noční scény,
zažil jsem "Ignis brunensis".
.
Autor poustevník Jirka, 29.05.2011
Přečteno 346x
Tipy 24
Poslední tipující: Maryje..., Holis, modrá..., Špáďa, Kars, danav, CULIKATÁ, labuť, jita.1965, hašlerka, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

S úžasem jsme se dívali na oheň, který nepálí...

ST! :o))

29.05.2011 22:59:00 | jita.1965

muselo to být působivé:-)
a jistě ten zážitek byl v dobré společnosti Jiří:-)

ST

29.05.2011 22:14:00 | Mbonita

..miluju ohňostroj...

29.05.2011 22:12:00 | Květka Š.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí