Faktografická

Faktografická

Anotace: něco z archeologie, něco z literatury...

Na zlomek vteřiny
tříští se zraky šamanů,
upírající se k pahorkům,
mohylovým pohřebištím
neznámých kultur.

Vynášejí v tichosti
k těmto místům odpočinku
bronzový model vozíku,
milavečský mladobronzový klenot.

V lesích číhají vlci,
daleko u karpatských lesů,
Bram Stoker se modlí za Draculu
a Poe rozmlouvá se svým havranem,
černým společníkem hororových básní.

V Mšeckých Žehrovicích
keltský kameník
dává podobu jednomu
z nejslavnějších
archeologických nálezů
z doby laténské;
kamenné hlavě druida,
jehož pohřbili do
honosné mohyly
s bohatou pohřební výbavou
a roztříštili jeho pravou hlavu.

A jinde zatím,
v jiném čase,
a jiné době

staví znavení otroci
honosné hrobky,
pyramidami se nazývající,
omdlévají

a umírají
ve stínech nevědomosti
ostatních, kteří je
následují do světů
za nilskými břehy...
Autor Tomáš Přidal, 11.06.2011
Přečteno 221x
Tipy 1
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí