Kníže Oldřich

Kníže Oldřich

Anotace: rozmarný příběh podle Dalimilovy kroniky zveršoval J.C.senior

Prolog
Kníže Oldřich - drsná tvář,
dí Dalimil kronikář,
těžko zvládal slabikář
a nezdobí ho svatozář

ženu on měl sličnou, mladou
spíš pro klášter vychovanou,
s duší čistou, neoranou,
šeptá se, že dosud pannou

Legenda
Toho dne slez Oldřich s pece,
vypjal statnou hruď a vece:
kde mám ženu, mluvte přece!
Vyjela si někam k řece.

Vztekle křiknul, jedu za ní
skončí dnes má vzácná paní
to neplodné laškování !
Na kůň skočil, bez sedlání

Cvalem minul mnichů kříže,
s cety uhnul, neboť ví, že
přes louku je k řece blíže.
Náhle ztuhnul kůň i kníže

dívka - a ne ledajaká
s tváří jako víla plachá,
potok zurčí, voda cáká,
v předklonu tam prádlo máchá

ňadro nezadá si v ničem
s pravým fotbalovým míčem
Zůstat nebo prásknout bičem?
Louka voní petrklíčem...

Divoký byl Oldřich lovec,
vlasy, vous jak bezdomovec,
napůl manžel, napůl vdovec...
Ostýchám se líčit konec

Na hradě s rozpaky trošku
přijímají selku Božku,
úsměv mají za škrabošku,
kněz jí plivnul na rohožku

Také pro lid je to rána,
nová kněžna, byla již vdaná,
však úcta pravá se jí vzdává
při zrodu syna Břetislava

Epilog
V příběhu tom mimoděk
Dalimil, jak bych to řek,
na "bezdětnost" káže lék
(pozor, byl to středověk !)
"Máš na hradě světici?
cestou hledej ......"
Autor j.c., 15.03.2006
Přečteno 480x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (2x)

Komentáře

Tvé podání jazykové
dává infomace nové,
ač nerad přiznávám trošku,
že jsem dobře neznal Božku.

14.06.2007 17:54:00 | zzlatý

kam na ty rýmy chodíš... Kam se na tebe hrabu! trochu mi ty konce vždy stejného rýmu někdy přišly násilné, ale historka pěkná - ač já nerada historii, přesto mi dílko zaujalo svojí přímostí a úsměv na rtech vyloudilo.
(a propo: edit - z cesty)

17.11.2006 23:54:00 | ni.va

Chudák Božka..tu muselo bolet v zádech ;-)))) !
Jo a neuhnul z cesty??
Skvělý je to celý :-))) !!!

26.03.2006 18:51:00 | no

Myslím,že kdybys takhle přednášel v dějepise
znaly by naše děti z dějin daleko více.
Nenašlo by se ještě něco pro obzor rozšíření?

26.03.2006 18:19:00 | Roko

Ano,konečně je tu a já též,musím si na tebe udělat čas a číst a číst.Pozdrav juniorovi posílám.

21.03.2006 16:10:00 | takova

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí