k velikonocům

k velikonocům

Anotace: snad se to více hodí pro ženu

K velikonocům

Přijmi to mé malé přání,
které ti teď posílám,
je k oslavě z mrtvých vstání,
ať v radosti je prožíváš.

Zimní spánek je za námi,
příroda nám ožívá,
rovnodennost máme tady,
a Velikonoc svátek nastává.

Týden který k tomu patří,
začne květnou nedělí,
v ní kočičky se přeci světí,
a za obrázkem jsou ti pro štěstí.

Po pondělku potom modrém,
přijde žluté úterý,
v ty dny mimo mše svaté,
se žádné obřady neděly.

Teď přichází ta černá středa,
nebo jinak nazvati?,
škaredá či sazometná,
i tak možno popsati.

Ty v tu dobu vymeť komín,
ukliď také celý dům,
neškareď se při tom-promiň,
tím vyženeš tak z domu ten zlý duch.

Další den víš co se stalo,
to zvony letí do Říma,
ty obleč zelené si roucho,
zelený čtvrtek začíná.

Nevím zda ti bude k duhu,
brzké časné vstávání,
mýt se v rose-nebo dát si sprchu,
to před nemocí prý ochrání.

Vymeteš-li z domu smetí,
nedávej ho k sousedům,
dones ho až na rozcestí,
a peníze též nepůjčuj.

Chceš-li svolat svoje známé,
použij těch nástrojů,
co možná doma ještě máte,
řehtačku-mlýnek nebo klapačku.

Nezapomeň na „Jidáše“,
nech je hezky vykynout,
z těsta potom upečeš je,
pak budou postní hostinou.

Pozor na ten pátek “Velký“,
to dějí se i zázraky,
prý otevře se hora Blaník,
a zem ukáže své poklady.

Hledej někde to světýlko,
co je někde ve skále,
to poklad bude jistě blízko,
to poznáš podle té záře.

Nepracuj též na zahradě,
se zemí ty nehýbej,
neměj prádlo ani v pračce,
ba ani ho nespírej.

Sobota až přijde bílá,
všechno ukliď nachystej,
jistě beránka či mazance ji upekla,
pak Boží hod tak uvítej.

Nezapomeň na vajíčka,
natvrdo dej vařiti,
už upletená je metlička,
aby mohla šupati.

Když přijde to hodování,
to je přeci v pondělí,
od domu k domu tak chodí chlapci,
s pomlázkou ozdobenou stuhami.

Máš vše jistě připraveno,
obdarovat každého,
dát jim třeba to vajíčko,
nebo něco jiného.

Nech si ale také říci,
třeba krátkou koledu,
nalej za ní slivovici,
než půjdou dál dům od domu.

„Pani kmotra, slyšte chásku,
přicházíme na pomlázku,
opentlené žilky máme,
kdo nám nedá uhlídáme!
Pani kmotra,nemeškejte
barevná vajíčka dejte.“

Přeji ti krásné prožití velikonočního týdne a samotných svátků. Přeje Bobi
Autor bobi bobie, 13.04.2006
Přečteno 884x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

Sice pozdě jsem to objevila,
ale stovečku si zasloužila. :-))

30.05.2006 11:24:00 | Roko

Naprosto vyčerpávající informace velikonoční... :o)
Tleskám, básníku! :o))

18.04.2006 14:58:00 | Cecilka

Ikdyž to bylo dlouhé moc se mi to líbilo,takže....taky krásné velikonoce

13.04.2006 11:03:00 | Pika

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí