Rakovina 1933 - ?

Rakovina 1933 - ?

Anotace: Sudety, Mnichov a hraniční pevnosti. Věčné téma vyrovnání a spravedlnosti...

Marně jsem tápal, kam kráčí Česká zem
a mnohokrát zpíval „Kde domov můj…“
Pročpak znovu nechávají zlobu vkročit sem,
křehkost pravdy oslabují, Bůh nás ochraňuj!
Zapomněli všichni co stoka k nám zanesla,
s tou zhoubnou nemocí, rostoucí potají.
Podlomen studem, já usedám do křesla,
modlitbám naslouchám, jež lidé šeptají.

Když tenkrát před lety, ta nemoc se zrodila,
Norimberk hostil své árijské průvody.
Zde elita germánská praporce nosila
a páchat počala své tragické podvody.
Nejsem žádný mudrc a nejsem tolik stár,
vzpomenout nemohu na počátek zla.
Vnímám tu krutost, ten historický zmar,
zpráva o těch nelidskostech i ke mně dolehla.

V mnichovském pekla duše nám prodali,
hraniční pevnosti pak darovali ďáblu.
A hrdost, podpisem se zemí srovnali,
podali vojsku zde otrávenou kávu.
Nemohli vystřelit, jen smutně zírali,
zbraně své poslušně odevzdat z rozkazu.
Litujíc lidi v průvodech, jež nacisty vítali,
řeka bílých punčoch přinesla svou zkázu.

Pan hrabě na koni projížděl po kraji,
prstem si ukázal, hned měl co chtěl.
Lid česky na seně spával ve stáji,
k nebesům jen stále tiše svou motlitbu pěl.
Žebřiňák s peřinou odtáhli ze Sudet,
beze slov, mlčky, opustit domov svůj museli.
Mnozí z nich viděli města svá naposled,
mnozí z nich naposled horám se klaněli.

Ten hrabě dávno mrtev leží někde zemi,
dekrety právem odňaly mu majetek.
Však syna má, jež zúčtovat chce s námi všemi,
a úplatných pomocníků má on dostatek.
Rakovina téhle plémě v zemi bují zas
a bezpočet slepců přidává se k nim.
Kdyby už tak tyto zrůdy navždy vzal si ďas,
kdyby už tak jednou provždy odzvonilo lžím!
Autor Raziel, 19.04.2006
Přečteno 315x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jak se tady už píše...je to hodně citlivý téma...básnička je krásná. Když jsem koukal na Tvůj "profil", píšeš, že Tě ovlivnil Jarek Nohavica a Dan Landa...tak určitě znáš jeho písničku, která o tomhle pojednává. Neměli jsme odtamtud odcházet, neměli k tomu nikdy dát rozkaz. Můj dědeček byl jedním z těch vojáků. Prý se tím strašně změnil, člověk, který žil a chystal se bojovat a i umřít pro svou zem, najednou musel odejít. Zlomilo ho to. Nejen jako vojáka, ale i jako člověka. Je mi líto všech těch, co takhle museli odejít. Básničká dostává 100 Ahoj Pazdi

17.11.2006 11:33:00 | Pazdi

Mnichov je pro nás Čechy dost citlivé téma,vždy když o tom něco čtu tak mě zamrazí.Podobný pocit jsem měla když jsem četla první dvě sloky jsou docela působivý. Obdivuji odvahu se kterou jsi se do toho pustil, ale je to dost náročné, těžko zpracovatelné téma. Některé sloky se dost vzdalují mé představě o poezii, chybí jim volnost,jsou takové těžkopádné. Ale je to jem můj názor, osobně bych neměla odvahu pustit do něčeho tak náročného.

19.04.2006 12:11:00 | Skalnička

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí