Kuchta Máří

Kuchta Máří

Anotace: ..v tomto případě má jít o formu "pražského písničkáře", kterého jsem ovšem zasadila do mimopražského prostředí. Nicméně jisté poučení se z toho vyčíst dá, čímž jsem doufám naplnila podstatu věci.

Kuchta Máří v Kutné Hoře trápila se těžkým hořem:
Její starý kominík, vyhlášený nevěrník,
vymetával od svítání komíny všech vdaných paní,
koule stále v zápřahu – nepopřel svou povahu.

Kuchta Máří, vzteky rudá, nesnesla být věčně druhá:
- „Ať se smaží chlípník ten navždy v ohni pekelném.“
Celý týden kula pikle, tvářila se neobvykle,
vymýšlela pokoutku mu osudnou pochoutku.

Jedno ráno, jak to bývá, do práce ho vypravila
a s čertovským úšklebkem popřála mu pěkný den.
Nedočkavost jí jen klátí, už se těší, až se vrátí
dříve, než se zešeří, na poslední večeři.

Sotva vytáh paty z domu, kuchta Máří, věřte tomu,
otevřela kredence vyjmouc ingredience.
Mezi nimi samé dreky, o receptu ví se věky,
napsal prý ho ďábel sám všem klamaným ženštinám.

Malá kapka hadí žluči nevěrníka smrt zaručí,
jedna deci kozích slin odčiní ten bídný čin.
Už to syčí, už to prská, jeho zkáza bude brzká.
Teď jen vyčkat večera, až se vrátí – posera!

K smrti znaven denní prací, kominík se domů vrací,
sotva stane ve dveřích, požaduje večeři.
Kuchta Máří nemá stání, ráda splní jeho přání,
v těle se jí vaří rtuť, když mu přeje: „Dobrou chuť!“

A dál už to sami znáte.Tělo našli o půl páté
teprv týden po činu – nepoznali příčinu.
Kuchta Máří za horama šťastně žije, i když sama.
Schovaná je v bezpečí, každý vám to dosvědčí.

Milí páni, račte znáti, nevěra se nevyplatí.
Lepší s jednou ženou být, než pro jiné v hlíně tlít.
Lepší s jednou ženou žíti, než zpod hlíny čuchat kvítí.
Zahrňte jí radostí, ubude vám starostí.
Autor ukume, 01.05.2006
Přečteno 298x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí