Rubínový šál

Rubínový šál

Anotace: Věnuji své babičce Anně, která prozážila celé mé dětství, vzbudila ve mně lásku k hudbě, literatuře a psaní, ke zvířatům...

Měla jsem skvělou babičku, babičku Anynku.
Sedala u mé postýlky večer co večer chvilinku.
Modlila se se mnou tiše dětskou modlitbičku
Nesla známý název „Andělíčku, můj strážníčku“.

Anynka byla moudrá žena, nosila prsten s rubíny.
Tak skvostný jak ona, důstojně doplnil stříbrné šediny.
Má milá babička, to byla písnička, vzletná i dojemná.
Zpívala ráda, vznešená, záhadná, tak trochu tajemná.

Milovala mne a taky rubíny, též české granáty.
Psala mi verše, povídky, holčičí románky, biblické traktáty.
Na drobných ramenou přehozen vínový pletený stařičký šál.
Bez něj ven nevyšla, těžko ji bez šálu někdo znal.

Šál barvy rubínu měl pro ni hodnotu nesmírnou.
Přinášel na dědu vzpomínku vzdálenou, vesmírnou.
Vzpomínku na toho, kdo ji měl opravdu věrně rád.
Kdo ji kus života provázel, dovedl lásku dát i brát.

Když jsem šál bolesti ručičkou hladila, babička plakala.
Říkala: „Ivičko, holčičko, škoda, žes dědečka neznala!“
Ve své dětské prostotě chtěla jsem ji slovy potěšit.
„Já ti jednou koupím hezčí! Ze samých rubínů šál budeš mít!“
Autor i.l.n, 28.05.2006
Přečteno 405x
Tipy 2
Poslední tipující: Kapka, Rolnička
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Krásné vzpomínky na dětství...

24.10.2009 09:41:00 | Kapka

Moc hezká .Oslovila mně od první sloky.Dojemná.

14.10.2006 15:21:00 | s.e.n

je velmi pekna taky bych chtela mit taku babicku milou a urcite moudrou moc pekne napsano a chlavne je to od srdce :-)

28.05.2006 15:45:00 | 89Rosa

ještě tu stránku: www.siuda.ic.cz

28.05.2006 14:37:00 | pla-ton

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí