Proměny

Proměny

Anotace: I ta nejobyčejnější událost nebo věc může vyvolat tolik "proměn". Tak obyčejných a přitom krásných...

Několik vloček se z nebe snese
a roztají se krásné dívce na dlani,
když oheň se v krbu tiše třese
a v komíně mění se v kouř potají…

Vráska ze smíchu
se změní ve vrásku starosti
a dítka drobná a nevinná
mění se v bytosti plné moudrosti…

Slunce vystřídá Měsíc
a noc zase vystřídá den,
když každý večer uleháš k spánku
a bdění jako kouzlem mění se v sen…

Statečný válečník, který v bitvě nepadnul,
vzal hůl a odložil vítězný meč.
Jak rázem se může změnit kolébka v hrob,
a z udatného bojovníka vypravěč…

Tenký vlas změní se v strunu loutny,
když chlapec dospěje v muže a ten pak
promění se dál v básníka, který
pod rouškou veršů do všeho začne pronikat…

Proč lásky se mění v nenávist,
a štěstí v pláč a zlost,
a naděje mění se v zoufalství?
Kterému člověku pro radost?

Ptačí zpěv změní se v úsměv děvčete,
hříšné duše viny jsou sproštěny.
To vše je součástí naších životů,
to všechno jsou smutné i krásné proměny.
Autor G30R63, 05.08.2006
Přečteno 284x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Tyhle nepohádkové proměny
připomínají mi ztráty a nálezy,
ztracená věc se vždycky objeví
a nález, pokud nezakoření,
za čas se stane znovu ztraceným...
tak už to chodí... tady na Zemi...

Líbí se mi, jak přemýšlíš... :o)

25.08.2006 11:46:00 | Cecilka

..jsou krásné ty tvoje "smutné i krásné proměny".
ode mě bůhvíjakou kritiku nečekej,já hodnotím citem.
vidíš obyčejné věci neobyčejně. a to je dar.
j.c.ben

06.08.2006 02:19:00 | j.c.

editovat:musiš být přihlášen, vpravo Autor-má díla seznam, v seznamu děl máš napravo od názvu odkaz "edit",
klikni, uprav, dole uložit. nebo nahoře smazat :o))
j.c.ben

05.08.2006 20:55:00 | j.c.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí