Zaházet život znamená pohřbít se

Zaházet život znamená pohřbít se

V tanci kulek střídá tmu šero,


rozednívá se nad Stalingradem,


odstřelovači vyčkávají – skryti před muškou nepřítele,


která může vyletět z kterékoliv strany,


bodnout a zalézt pod kůži,


skončit to, co bylo započato,


nakrmit se útrapným lidským životem.



Masem pak nenasytné čety havranů,


kteří se nedělí, ale předhánějí


v rychlém obírání, jak ostré hroty zobáků


zabodávají do otupělých kostí bez citu.



Rychlý postřeh je věcí tréninku,


trénink znamená vytrvalost,


a ten, kdo nevytrvá


nejenže zemře snadno a rychle,


ale stane se odstrašujícím příkladem


pro své budoucí kolegy,



…budoucí odstřelovače…



A odstrašující případ


je noční můrou těch,


kteří se vzdávají bez boje,


s hloupostí či líností


vážit si vlastního života…




…o který během mžiku jednoho mrknutí oka


mohou přijít stejně snadno


jako kdyby pohřbili všechny sny


do jednoho hrobu,


z něhož se nevyhrabou zpět…

Autor Tomáš Přidal, 08.11.2011
Přečteno 308x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí