Balada o času

Balada o času

Anotace: -

*


Jsi všude kolem nás, zalezlý v nejzazších koutech


dávaje nám neskutečné možnosti nás držíš v těch nejpevnějších poutech.


Za to tě nenávidím, můj nejvěrnější příteli.


Cestou mne pokorně provázíš a směješ se pokaždé, klopýtnu-li.


Já snažím se ti utéci a pomalým krokem loudám se ve stopách tvých,


chci zůstat střízlivý a vědomě si beru čistý líh.


Tvá milosrdnost je větší než svět, když bezcitně stínáš hlavy


a trpělivě čekáš na zmaření veškeré snahy.


Celý svět tě proklíná, zatímco tvé činy vychvaluje,


ó velký Pane, nicotný výplode lidské fantazie.


*


Tvá moc schovaná v krabičce od zápalek je impozantní jako vesmírná nekonečnost,


jsi stále spravedlivý a neměnný až si lidé stěžují na tvou vypočítavost.


Však každý tě zná, vždyť nikdo ještě neokusil tvou pravou zlobu,


protože žijeme dlouho a nikdo to nevydržel takovou dobu.


A tak jako malé dítě si s námi pohrávat můžeš ve své moudrosti neskonalé,


neb nám patří svět, jenž existuje jen díky své nezávislosti dokonalé.


Na něm pozoruješ nás z blízky činící tisíce mil,


přec my jsme tvou slabostí, která ti dodává sil.


A já jsem už nervózní, ve snaze tě poznati v klidu zůstávaje,


ó velký Pane, nicotný výplode lidské fantazie.


*


To nejhorší však je, že neustále plyneš


a bez ohledu na nás zrychluješ a zpomaluješ.


Oproti tvé velikosti máme být bezmocní a malí,


avšak sám se bojíš svého zesměšnění a odhalení.


Pro člověka znamenáš všechno, ačkoliv jsi nula


a postupně odumíráš, aby se Historie oživila.


Byl jsi tady dříve, i když ses objevil až s námi


a ve své pouti budeš pokračovati i bez nás, přestože už nebude žádného klání.


Všechno jsi zažil, ale tvá paměť stále prázdná je,


ó velký Pane, nicotný výplode lidské fantazie.


*


Teď mohu se ti vysmát, já vyslovuje před tebou tu největší poklonu.


 Nenávidím tvou svázanost a miluji tvou svobodu.


Já chtěl bych na tvém místě býti a viděti, co lidstvu se poděje,


abych se ti mohl potupně podřídit a před tím ještě potrestat je,


ó velký Pane, nicotný výplode lidské fantazie.


*

Autor Revivup, 13.11.2011
Přečteno 211x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí