Odmena

Odmena

 

 

 

                       ODMENA 

 

 

 Zaslúžená odmena 

 vypýtaná za prácu, 

 ušľachtilá premena, 

 ďalej makať nevládzu.

 

 So stoickým pokojom 

 platiť účet odmietnu, 

 adekvátnym postojom 

 ďalšiu činnosť zamietnu.

 

 Aktivita stratová, 

 ošklbaný pracovník, 

 jasná voľba skratová, 

 presvedčiť ho nevie nik.

 

 Veľké dane, odvody, 

 neostane z pláce nič, 

 dávne chvíle pohody 

 preťal otrokára bič.

 

 Kto dožije staroby, 

 z dôchodku len živorí, 

 v čase chorôb, poroby, 

 právom mrzko hovorí.

 

 Štedrosť iba k vyvoleným 

 pestuje sa čoraz viac, 

 ku kamarátom nevoleným, 

 vystreliť ich na mesiac.

 

 Pre ostatných len plané sľuby,

 slovká chvály, nádeje, 

 omrvinkou zapchať huby, 

 čakať, čo sa udeje.

 

 Na vlastnom už iba drie, 

 cudzie výzvy obchádza, 

 poradiť si aj sám vie, 

 zmysel šťastia nachádza.

 

 Vyčlenený zo systému, 

 paradoxne šťastnejší, 

 otvárajúc novú tému, 

 kritik čoraz hlasnejší.

 

 Adekvátna odmena 

 človeku priam na dosah, 

 vytúžená zámena 

 s dôrazom len na obsah.

 

 Istý pocit naplnenia, 

 férovosti, čistoty, 

 ani náznak vyhorenia, 

 zabudnutej prázdnoty.

 

 Ľudské právo základné 

 na serióznu odmenu, 

 ak pre rozpočet nákladné, 

 šéfstva rýchlu výmenu.

Autor Peter35, 12.05.2022
Přečteno 146x
Tipy 2
Poslední tipující: mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ráda jsem se prostřela do Tvých moudrých řádek.

14.05.2022 18:10:47 | mkinka

...a mňa opäť potešila tvoja pochvala za básničku, ďakujeeeem.

20.05.2022 09:49:10 | Peter35

Rádo se děje.

20.05.2022 09:49:34 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí