Balada o lampáři

Balada o lampáři

Anotace: O podivném setkání

 

Ve stínech Stínadla,
a v jasu luceren Druhá Strana,
je mi tak šest,
a ještě nevím jak zvonívá hrana,
pod Folimankou
si město už na noc duchny stele,
a pod lampou plynovou
úsměvem se mi starý lampář směje…

Snad podzim byl,
s tátou večerní Prahou jsem se toulal,
v ten šera čas
já snad poprvé lampáře viděl a koumal,
jaké to asi je,
tím dlouhým bidlem dát světlu lampy žít,
a klukovsky zatoužil jsem
aspoň jednou svět prozářit, lampářem být.

Jen slov pár
táty s lampářem, snad víc očima řečených,
a již tyč v malé dlani svírám,
„No, tak to zkus, snad nepřejde tě smích“,
a já s hlavou vztyčenou
až v nebi sváděl boj, háčkem očko hledal,
by věčným plamínkem
temnému městu svůj díl světla předal.

Oslněn světlem tím,
ještě tak jednou plynovou lampu probudit,
toužím a prosím tátu,
pojďme opět starého lampáře navštívit.
Však u lampy plynové
jen mladý muž s bidlem překvapeně děl,
„Zde žádný lampář
mimo mne po mnoho let lampy nerozžel“.

Snad byl to duch,
jenž Prahou chodil a město ze tmy svlékal?
Až po mnoha letech zvím,
bylo nás víc, kdo s tím lampářem se setkal,
a jako já s tátou
jen jednou pod lampou jsme jej viděli stát,
jen jednou, jedinkrát,
ač hledali jsme, a Prahu prošli tisíckrát.

Autor M.A.Rek, 18.11.2022
Přečteno 67x
Tipy 9
Poslední tipující: Fractura cordis aperta, mkinka, Iva Husárková, Psavec, Frr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Tato se mí hodně líbí.

18.11.2022 06:49:26 | mkinka

Díky, Jitko. To mne taky, i když je smutná. Vše už zmizelo. Plynové lampy, lampář, táta, dětství. I ta Praha už je jiná.

18.11.2022 14:09:24 | M.A.Rek

Opět hodnotím.

18.11.2022 00:33:33 | Psavec

A já děkuju.

18.11.2022 14:06:44 | M.A.Rek

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí