Let do ticha

Let do ticha

Anotace: volné verše

 

Dávno již utichl

přívětivý lomoz dostavníků

 

Sotva jeden vetchý kočí – vozka

usíná v přívalech sentimentu

se vzpomínkou na ponurý úvoz

spanilou dívku

bájnou nevěstku

zpráchnivělý erozí ztraceného času.

 

Promni si oči a rozhlédni se

kam nesahá tvoje paměť

 

Na nespočet sáhů lesa

dál šumí příšeřím bezelstné odvahy

korunobitím věčnosti

 

To v početí bezectné čistoty

mimo dobro a zlo

daří se mláděti

pít jitrem z pramene života

za noci pak sílu k probuzení

 

Vstříc bezvědomé budoucnosti

v lhostejné hře se smrtí

 

Neptej se, kam směřuje Tvůj let 

hledáš-li tiché spočinutí

v náruči lásky

ve stínu modravého večera

pod chladivým štítem domova

v Tvém srdci

 

Těžko pochopit běh věcí

kde krůpěj slzy

třpytí se tak beze smyslu

 

Vidím v tvých očích plamínek radosti

tiše plápolat jistotou vítězství

přec chvěješ se jak stéblo suché trávy

v očekávání dobrozdání

obchodníků s deštěm.

 

Mé tělo ukované mužností

silou překonaných porážek

krásou žen zpěvem podmaněných

kresbou smyslnosti

svaly z ocele

je silnější

 

Neptej se, proč rozumím řeči

tvých bělostně rozechvělých údů

ukrytých pod těsnopádem vlasů

jež mohl bych laskat

s úsměvem

 

Ucítíš jen malý poryv větru

v mých rukou

co nahání strach tvé březosti.

 

Já a Ty

v našem neměnném letu do ticha                 

spojeni vzdáleností věků

tak nesouměrných

k poměru vrásek na čele.

Autor Zoroaster, 03.07.2023
Přečteno 129x
Tipy 15
Poslední tipující: Jan Kacíř, jitoush, Pablo Kral, Psavec, Žluťák, Frr, šerý
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

....Zní vznešeně....jak na královském dvoře....."jiného"Krále.....statečného,silného,oduševnělého a ryzího....a poslední část ..krásné završení....Ji.A vnímám v hloubi tajemství...

03.07.2023 19:49:55 | jitoush

Působivý komentář, děkuji.

03.07.2023 23:05:46 | Zoroaster

Výsostná poezie. Líbí se mi její lidská procítěnost.*

03.07.2023 15:46:50 | šerý

Děkuji za souznějící kritiku.

03.07.2023 18:38:15 | Zoroaster

Au, kritik tedy ne. Jsem jen laik a nemám erudovanost ani praxi se vyjadřovat jako kritik!
Autor-amatér a naslouchat "výlevům" amatérského (jako) kritika? Ne děkuji!
Je to proti logice a stále pozoruji tu opakující se nesmyslnou utkvělost mezi "pisálky." Můj vzkaz může být brán "jen jako os. názor" který nelze považovat za nějakou kritiku. Se omlouvám. Ale na amatérských servrech, jsem již na slova kritik-kritika, nějak alergický.

03.07.2023 23:34:36 | šerý

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí