V mlhách nyvé poezie

V mlhách nyvé poezie

Anotace: vázané verše

 

Tak jako v mlhách poutník ztrácí smysluplný směr

a v mámení temných siluet na bludný patří svět,

člověka jak smavý kabaret tak veršů vábí květ,

že zženštilé touhy bez rozumu má hned plný džber.

 

Kdo kritické mysli silou ducha nepochytil dost,

do splínu sklíčen noří se jak básník v pusté noci

a marně hledá útěchu, když zůstal bez pomoci

všude tam, kde vášně nezralost nezvaný je host.

 

Tak nyvý jazyk poetů horší hraběcích je rad,

když jako Sirény líbivou svou písní bez obsahu

káží opustit loď, leč kdo pravdu pochopil,

                                   vrhá se hned na podlahu

ve spásné naději, že v nouzi smyslů střízlivost

                                              pomůže mu snad.

Autor Zoroaster, 13.07.2023
Přečteno 158x
Tipy 9
Poslední tipující: Sonador, Stanislav32, Kan, Psavec, tall&curly, šerý, Jan Kacíř
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Wow. Já už z toho dost vypadla, ale je to psané jambem, že? Krásné verše.

13.07.2023 15:11:34 | tall&curly

Po pravdě, jamb, daktyl, trochej, hexametr, nebo alexandrín neřeším, podstatný je obsah sdělení a formu volím citem takovou, aby svou působivostí ono sdělení podtrhla. V každém případě děkuji za pozitivní komentář.

13.07.2023 23:05:06 | Zoroaster

pěkné...takové byronovské, tradiční pojetí

13.07.2023 12:19:37 | stormeater

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí