Cizinec

Cizinec

Anotace: volné verše - báseň navazuje na předcházející Baladu o vlkovi

 

I.

 

V temném brlohu divokých skal

ses vlkem narodil

a prvním zábleskem, který jsi spatřil,

v tichu osamělý,

byl paprsek měsíce v bledém závoji mlh,

z noci probuzený –

a ty jsi uvěřil, že není tvora,

v tom uzavřeném kruhu,

jenž dokázal by zastřít

tvůj pohled svobodný a smělý,

že nemůže nic ztlumit

tvůj horký dech – tak vřelý.

 

Do noci živelné a teskné

tě tvá matka vyvrhla

a ty jsi pochopil, že musí zemřít,

něžná a spanilá,

protože nechtěla vychovat vraha,

jímž lásky plod by krví zmařila –

tak jako cizinec,

když míra tvého studu za rod tvůj hnusem přetekla,

když smečka lačných druhů tvých

tě hrubou silou množství dostihla –

touž smrtí lehčí bídy

navzdory všem ses postavil.

 

II.

 

V těsném, když útulku šedivých zdí

ses nahý narodil,

v tom prašném zákoutí, kde nářek ptáka,

hlukem probuzený,

křičí své „víckrát ne“ v kouřově dusném závoji mlh

tmou popuzený –

s pocitem cizince,

když míra tvého studu za rod tvůj hnusem přetekla,

zmaten jsi vykřikl:

„Není místa, kde duše má by uvykla…!“

A tvůj hlas se ve psí štěkot

lhostejným ránem proměnil.

Autor Zoroaster, 27.07.2023
Přečteno 109x
Tipy 11
Poslední tipující: Marten, zde.neck, mkinka, Psavec, Fialový metal, Žluťák
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Provedení excelentní.

27.07.2023 18:39:54 | mkinka

Děkuji

27.07.2023 19:26:08 | Zoroaster

Rádo se stalo.

27.07.2023 20:12:35 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí