Krása industriálna

Krása industriálna

Anotace: ***

 

Plná záhybov a ozubených kolies

syčí na nich ako jedovatý had,

derie sa von útrobami existencie.

Snažia sa ju narovnať, ohnúť,

chcú ju pokrčiť v kolenách,

ohýbajú paže a napínajú svaly,

zamestnanci ocele a času.

 

Krásne sa vyníma v sochách,

bronzová,

počas plynúcich ročných období

čaká na malé ušpinená kolená,

ktoré sa hrajú pod továrňou,

až dospejú, vtisne im do očí kov.

 

Krása industriálna je tu navždy,

ak nie, aspoň prežije stvoriteľov,

ktorých tak dlho kŕmi vláknami.

Spracovaná do iných skupenstiev,

pálí a prská iskry,

hľadá si cestu korytami žíl.

Vrazená do pripravených foriem,

obklopená množstvom myšlienok,

je skoro ako živá.

 

 

 

 

 

Autor Olex, 07.04.2024
Přečteno 44x
Tipy 9
Poslední tipující: enigman, jort1, Sonador, Frr, kudlankaW, mkinka
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

tuhle jsem viděl lokomotivu Albatros...připomínala květ lidského umu...

11.04.2024 08:27:27 | enigman

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí