Lidé

Lidé

Anotace: Včera večer jsem to vymyslela...ale pořád jsem v té básničce nedokázala přesně a jasně vyjádřit svůj postoj, svoje názory...

Jak dokážou být zlí
jak dokážou zranit
jak dokážou být bezmocní
a nemoci se bránit

Jak křehká je jejich duše
a zranitelné jejich city
jak tenká je lidská kůže
co nedokážem bránit, najít krytí

Člověk, prý pán světa
Pán všeho živého
ale uniká mu význam, ta věta
"Miluj bližního svého"

Dokáže člověk pochopit
význam slova miluj?
dokáže lásku zrodit
a chápat slovo opatruj?

Dokážeme pomoci jiným lidem
umíme to ještě vůbec?
nebo radši všichni zahynem
a už bude konec?

Zvířata zas budou moci
volně žít, neumírat
mocit běhat ve dne, v noci
ne se jen před člověkem skrývat

Potoky budou zas čisté
už v moři nebude ropa
i rostliny porostou lépe, to je jisté
a v dolech už nikdo nekopá

Není zněčištěný vzduch
nikdo se už nehádá
nikde nerachotí pluh
a nezasedá vláda

Je to otázka
zda nebylo by bez nás na světě lépe?
ale nepřijde názorná ukázka...
jen příroda výhružně klepe

Klepe na výstrahu
"Takhle to nesmí pokračovat"
ale najdeme odvahu
se uskromnit a osamostatňovat?
Autor mattoni.uz.neni, 11.05.2007
Přečteno 228x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

pěkný...je smutný, jak to s lidma dopadá...

11.05.2007 19:14:00 | stmivani.na.lepsi.casy

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí