Maličký pirát

Maličký pirát

Anotace: pro známého vojína

V nicotě schoulen sám, skrýval v ní tvář,
maličký hošík, co psal si svůj snář;
až jednou vyroste, dosáhne výš,
celému světu ten žalm přičte v tíž.

„Andílku, andílku, ty strážce můj,
družněji cítí se i v plotě kůl,
děti mě odhání, vystaví záda,
pročpak já nemůžu mít kamaráda?“

Domov dost přísný byl a azyl neskýtal,
v lihovém oparu výčitkám uhýbal,
tělesné tresty i nezřídka snášel,
se vzlyky tváře své v polštáře vrážel.

Odmítal k dětem si vyšlapat cestičku,
bez špetky soucitu zatínal pěstičku,
vůli svou niternou neuměl prosadit,
závist mu bránila po duši pohladit.

Osudem peskován, kantory též,
s prospěchem nevalným přesto šel v řež
utkat se s nástrahy rodného jazyka
navzdory touhám svým stále se potýká.

Kdo by si pomyslil, že klučík neznalý
bude jen postávat a koukat zpovzdálí,
v údivu zcepení jak solný sloup.
Nemusí v koutě dít ten, kdo je hloup.

Trochu se rozhlédnul okolo sebe,
mundůrem posedlý, zelené nebe
viděl svým pohledem, po síle toužil.
„A teď všem ukážu, dost jsem se soužil.“

Armáda nekývla na jeho služby,
k výložkám s hvězdami nestačí tužby.
Kdo strká ze dveří, okno neovlivní,
náplastí stane se záloha aktivní.

Životní neúspěch frustraci nese.
Jen ať se zakopou někde tam v lese.
Nechce již stavěti mocnějším líce,
denní chléb dobudou trička a čepice.

Obchodník se svršky, to nezní vzletně,
kterak jen docílit uznání zpětně?
Z fakulty nabídky na titul vnadí,
pár písmen před jménem k představám svádí.

Když škola nezkoumá úroveň znalostí
k cíli se prokoušes snahou a chtivostí,
známky pak vysedíš, jak kvočna vejce,
a potkáš profáka - hodného strejce.

S pokladem v aktovce městem svým kráčí,
posílen pocitem jaký maj rváči.
Snad diplom vychýlí osudu kyvadla,
ukončí trápení malého outsidera.

Když duši rozjizví ústrky života,
nezřídka stává se z nuzáka despota.
Stačí jen uchopit delší ten konec,
ze štvané zvěře pak stává se honec.

Společnost za všechna příkoří vinil,
nikdy nepřipustil, že by sám chybil.
Zbraní mu stala se duševní enkláva,
vyrost z něj samouk, amatér na práva.

S úředním šimlem to nerovný boj,
tisíce lejster a snaha jde v loj.
Zrádná jsou zákoutí právního systému,
k straně se upnul hnán vidinou na změnu.

Vyrobil tuny lží cílených zhola,
roztáhnul v širá to diskuzní fóra;
a v Uherském Brodě, tam kde je sál
plešatý pirát zatleskal.
Autor Černý Janek, 16.09.2018
Přečteno 564x
Tipy 2
Poslední tipující: Mirius, Iva Husárková
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí