Bylinky

Bylinky

Anotace: Něco málo o léčivých bylinkách a jejich vzácných účincích na lidský organizmus....

Když jsem šel do lesa na Šumavě,
svěřil jsem potíže jedné bábě.
Babička pravila,jsi z dědiny,
naučím tě znát léčivé byliny.

Maria Treben i další babky,
vaří čaj z koření a berou kapky.
Poslouchej proto,co ti radím,
nešlap mi přitom v tom kapradí.

Nejvíce užívám přesličku a řepík,
támhle v tom křoví mě hajný přefik,
kopřivu,mátu,česnek mám ráda,
kostivalem si mažu nohy a záda,
při chřipce beru čaj z černého bezu,
s dědou za kamna ráda též lezu,
vlaštovičník dávám na bradavice,
podběl a lípu,když zlobí pohrudnice,
na srdce je dobrý kozlík a hloh,
támhle mi hajný hubičku šloh.

Kdybys byl ženská,pij řebříček,
pokud se proležíš,vem měsíček,
nepij moc rum,neb tělo chátrá,
budeš mít ve stáří nemocná játra,
pak ti snad pomůže řepík a třezalka,
pokud však nezazní zubatá píštalka.

A ještě něco:

Nechceš-li jet brzo do márnice na káře,
nenavštěvuj příliš často svého lékaře.
Autor Lord Aragorn, 02.03.2009
Přečteno 468x
Tipy 13
Poslední tipující: Neldor, jedam, Holis, Mbonita, Tracy Beakerová, Jarin Kalin, labuť
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

prima...miluju bylinky a sbírám je:-)

02.03.2009 15:17:00 | Mbonita

Pane jo, jedna z mála zábavných básniček, co jsem kdy četla. :-) Ty poznatky, kterými byly proloženy bylinkové pasáže mě dostaly. :-D

02.03.2009 14:08:00 | Tracy Beakerová

Dávám ST a podepisuji v plném rozsahu, hlavně ten konec ;-)

02.03.2009 14:00:00 | Jarin Kalin

Díky za bylinkové i jiné rady :o))

02.03.2009 13:56:00 | labuť

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí