Vstoupil listopad //Z alegorií O dvanácti bratrech

Vstoupil listopad //Z alegorií O dvanácti bratrech

Anotace: -

stoupil listopad



Už je to tak: Do dveří roku vkročil listopad, brach celý šedivý, zasmušilý;Plášť má z cárů mlhoviny a na hlavě starý, plesnivý klobouk s posledními krvavými listy.
Zvedne-li ho vyrazí vichrové nesoucí studené plískanice deš´tů a prvních poryvů sněhové vánice.
Za ním se táhnou Dušičky všech těch, kteří už kdy navštívili tento svět, aby se podělily se současnými poutníky životem o chvíli být spolu.
Občas se i tomuto starci kmitne na tváři úsměv polehtá-li ho sluníčko svými zlatými prameny a dodá-li mu teplého pohlazení. To spolu pasou jeho rozdováděné šedavé beránky oblohou a pletou sítě posledních pavučin babímu létu.
Ale přeci jen už je vidět víc jak je unavený a sešlý. Nad hlavou má čím dál víc šedin z propadajícího se dne do tmy.
Však už za dveřmi čeká prosinec, běloskvoucí stařec nesoucí advent.
Ale ještě stále vládne listopad. Chystá si svatému Martinu běloskvoucího koně; Bude-li studený dá zeleň lednu, však na svatou Kateřinu se jistě schováme už pod peřinu přestože na svatého Ondřeje kdy se s námi bude listopad už loučitr
ještě se nám v duších, tělech ohřeje. Jestliže však Ondřej sněží sníh už u nás si poleží...
Milý listopade, můžeš -li za svou šedivou tvář? Máš vznést mezi nás první nástup k odpočinku a ke klidu....
Autor jiřička, 05.11.2011
Přečteno 465x
Tipy 1
Poslední tipující: Liška76
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ahoj, všimla jsem si, že jsi tu tohle dílo měl dvakrát, tak jsem ti to, u kterého nebyl žádný komentář, smazala, tak aby ses nedivil, kde je...

28.02.2012 10:00:32 | Zolka

To se omlouvám!

16.05.2012 19:15:04 | jiřička

Něco končí..něco začíná..přijde bílá tvář zmizí šedivá.Líbí se mi.

05.11.2011 20:11:29 | Liška76

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí