Bobkový list

Bobkový list

Anotace: Bobkový list...? Vavřín...?

Zbožňují Tě v Řecku i v Německu,
nejraději Tě však mají v Turecku.
Tam Tě oslavují na každém rohu,
děkují za tebe nejvyššímu z bohů.

Ať jsi čerstvě zelený, či lístek sušený,
zbožňuje Tě začátečník i člověk zkušený.
Používají Tě coby koření,
ale výborně podporuješ i hoření.

Jsi palivo co dobře hoří,
pěstují Tě v celém Středomoří.
Ve střední Americe je Tvá sestřenice laurel,
na Tvé portréty vyplýtvá akvarel.

Ó, jsi náš zelený král,
snad každý už k Tobě láskou vzplál.
Ó, je to téměř jisté,
milujeme Tě, bobkový liste.

Polívka s Tebou chutná každé zpěvačce,
nejlepší však jsi ve smetanové omáčce.
A v Tobě naložené maso?
Je nejlepší, naše klaso.

A nejenže chutnáš! Podporuješ i zdraví,
díky Tobě lidé lépe tráví.
Mizí kvůli Tobě z krve cukr,
každý jiný list závistí by nejradši pukl.

Jenže ony Tě spíše oslavují,
Tvou vládu nad světem koření odhlasují.
A když k Tobě přičichne slůně,
řekne si... ,,Ó můj bože, to je vůně."

Ó, jsi náš zelený král,
snad každý už k Tobě láskou vzplál.
Ó, je to téměř jisté,
milujeme Tě, bobkový liste.

A tak všichni oslavujeme khaki barvu,
kvůli Tvému růstu odstraníme kdejakou larvu.
A když má Tě v sobě nějaká nádoba,
jsi celého domu nejzajímavější ozdoba.

A proto když přijdu zvenku,
dám si na Tvou počest sklenku,
a nakonec zašeptám Ti sladce,
,,Ó můj vavříne, na mé zahrádce...
Na zdraví a dobré jídlo!"
Autor Diktátor., 04.04.2015
Přečteno 330x
Tipy 5
Poslední tipující: MARKO, AndreaM
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Vskutku originální báseň. Zkus svými verši oslavit i jiné druhy koření.

06.04.2015 15:44:59 | Adramelech

Pokusím se, nápadů je dost.

06.04.2015 16:43:17 | Diktátor.

Vavříny pro vavřín! :) Vtipné! :)

04.04.2015 14:19:26 | AndreaM

Díky :)

05.04.2015 08:40:58 | Diktátor.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí