Oberačka

Oberačka

 

 

 

                       OBERAČKA

 

 

 Leto je už v plnom prúde, 

 v sadoch všetko dozrieva, 

 či úrody slušnej bude, 

 svetlo sveta uzrieva.

 

 Večný problém s počasím, 

 nepršalo celú jar, 

 ja, záhradkár, súhlasím, 

 pre úrodu vlaha dar.

 

 Každodenné polievanie 

 stojí síl aj peňazí, 

 chladným vzduchom ovievanie, 

 keď sa klíma pokazí.

 

 V apríli zas ľadovec 

 v celom sade vyčíňal, 

 pre úrodu hrozná vec, 

 keď strom už kvitnúť začínal.

 

 Jarný postrek proti škodcom 

 zabral veru príkladne, 

 odkaz voškám a ich vodcom

 vyhubeným dôkladne.

 

 Broskyne aj hrušky v sade 

 zrejú pekne na slnku, 

 vedľa seba stojac v rade, 

 obdivujúc ich vonku.

 

 Čochvíľa už budú zrelé, 

 krásnu farbu chytajú, 

 na kompóty a aj želé 

 kupujúci pýtajú.

 

 Oberačka vyhlásená 

 na budúcu sobotu, 

 partia už prihlásená, 

 neodmietne robotu.

 

 Mladý a aj starší člen 

 plody sladké piľne zbiera, 

 na rebríku stojac len, 

 snáď nespadne, zbožná viera.

 

 Košíky sa hromadia, 

 všetky treba pretriediť, 

 pekne podľa poradia, 

 zlej akosti vytriediť.

 

 Kto ochutná sladký plod, 

 omámený ostane, 

 cítiac novej sily zrod 

 na okamih zastane.

 

 Len sa plesnúť po vačku, 

 kúpiť rovno väčšie množstvo, 

 bo idú rýchlo na dračku, 

 chutné ani rajské božstvo.

Autor Peter35, 01.08.2023
Přečteno 75x
Tipy 4
Poslední tipující: Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ráda jsem si Péťo přečetla.

01.08.2023 20:56:25 | mkinka

...a ja sa teším záujmu vernej čitateľky, ďakujem.

02.08.2023 09:22:08 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí