Končiny severní

Končiny severní

Anotace: O severních Čechách, kraji mého srdce. Napsáno 28.12.2023.

Mockrát jsem navštívil končiny severní,
kde pusté v zimě jsou borové stráně,
kde zborcená sídla dříve slavných rodů
čelí tomu, jak germánské větry dují.

Nad údolím věčných závějí
krkavci pějí zlé chorály,
krakot se krade hradbou skal,
cimbuřím pískovců zjizvených železem.

Na jaře potoky vězněné krustou
znovu se hrnou, když námraza ustoupí,
v tyto dny meandry ožijí komáry
a jinou havětí pod klenbou olší.

Ale pak letní žár zachvátí pohoří,
teplo se tetelí, klikatých hadů ráj,
kosti se praží na koberci jehličí,
rudá permská vrstva praská v drť.

Listové břímě zem bahnitou přikryje,
mlázím si stádo kanců cestu razí.
Divoký sever, srnců, šelem ryk,
tam svádí boj vichřice s požáry.
Autor K8OS, 29.12.2023
Přečteno 84x
Tipy 14
Poslední tipující: Psavec, šerý, Lesní žínka, Frr, Iva Husárková, Žluťák, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ve verše zajímavě tvarovaná a poskládaná slova. Pěkné počtení*

29.12.2023 10:53:11 | šerý

Tak toto je skvostné!

29.12.2023 10:32:30 | Lesní žínka

Je tam hodně o lásce k přírodě a to se mi líbí.

29.12.2023 00:29:19 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí