1. MÁJ

1. MÁJ

Anotace: Jeden hlas z lidu k prvnímu máji.

 

    1.MÁJ

 

Je 1.máj, je teplo,

nadešel lásky čas,

jak by řekl Karel Hynek Mácha,

ale mně je trochu teskno,

že tu není ta,

které bych tu lásku dal,

jen vzpomínka na toho velkého básníka,

který má v Praze tu svojí sochu,

ať se třešně, již rozkvetly

a všichni se tu milují,

tak mne je teskno,

že se komunisti stále scházejí

a oslavují Svátek práce,

co je sice v kalendáři,

vždyť nadešel lásky čas

a práce je k mání,

kam se podíváš,

ale přece onen hrdličin hlas volá ku lásce,

po roce - zas

a je krásně teplo v tom slunném dni,

kdy snad nikdy v té české zemi

nebude chybět básníka,

co by nevzal své pero do ruky,

tak jako, dnes, já,

ale mne je teskno z té politiky,

co se změnila v pletichaření,

kdy potřetí bych zaplakal v té české zemi,

načež stotisíc odborářů před nedávnem

vyjádřilo své názory na Václavském náměstí,

ale dnes je tu 1.máj se svými symboly,

které mi nejsou zcela lhostejný,

kdy je mi teskno,

ale pohodu v mé duši dělá,

už jen to počasí a odkaz sv. Anežky,

o které jsem si přečetl překrásné vyprávění,

ale dnes přece všechny chvíle nekončí

a život jde dál

a na lásku mám přece celý máj,

tak půjdu se,

alespoň poklonit Karlu Hynkovi Máchovi

za tak dlouhou báseň,

snad nejdelší v té české zemi,

vždyť on jí asi z lásky psal

a já mu v duchu za pravdu dal,

že je tu - ten, překrásný máj,

toť lásky čas a milování,

ale mně je, tak nějak teskno

v té české zemi.

 

          Jiří

Autor čáryfuk, 01.05.2012
Přečteno 543x
Tipy 1
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

je to báseň nebo úvaha?

30.05.2012 19:18:28 | Noc17

Mne dne 1.5.2012 v ten den nic jiného nenapadlo, možná je to úvaha ve verších a trochu zachycení času.

31.05.2012 13:19:44 | čáryfuk

No hlvně, že ti komouši a ti převlečení v naší smutně komické vysoké politice, nemohli a nemohou poručiti větru, dešti.To už by byl v prd... i ten 1.máj:-)

13.05.2012 09:28:13 | Jeněcovevzduchukrásného

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí