Dole v podzemí

Dole v podzemí

Anotace: Báseň ze života horníků

Sbírka: Jizerské ozvěny

V podzemí sjíždějí do černého dolu
během dne, během noci spěchají na směnu
fárat musí každý sám , ne spolu
kousek uhlí mají pak za odměnu

Každý horník se v šachtě lopotí
ač venku nastal čas zapřažených saní
při práci se kopáč řádně zapotí
nejraději by život položil za ní

Ozvala se rána jako z děla
to dynamit učinil z kamene cár
otřeli si horníci špinavý pot z čela
z nedobytné skály zbylo úlomků pár

Vagóny s uhlím řvou po koleji
už vyjíždí jako krtek na světlo denní
slunce svítí jak kahan namočený v petroleji
cesta k továrnám tak složitá není

Jako v úlu hučí dnes v dole
to horníci se sbíječkami skálu rozdrtí
když zával zasypal dělníky ve štole
končí jejich životy pod prachem smrti
Autor Petr27, 17.07.2018
Přečteno 332x
Tipy 1
Poslední tipující: Kapka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

https://www.youtube.com/watch?v=mHMcS-PLelc

19.07.2018 06:58:59 | Kapka

No tak dobrá jako od Bezruče moje báseň rozhodně není :)

19.07.2018 14:50:00 | Petr27

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí