Balada osecká

Balada osecká

Anotace: Archivní text z léta roku 2014, kdy jsme cca 10 dní pobyli na brigádě v Oseku u Duchcova v severních Čechách.

Stojí v troskách klášter,

stojí, neleží pouze,

jenom prázdné ticho

v chóru zní již dlouze.

 

Co je klášter bez mnichů,

bez oživujících jej lidí?

Národní kulturní památka?

Snad ... ale těch se u nás mnoho vidí.

 

Ztichl zvon, ztichl chór,

zmizely černobílé hábity orantů,

jen turisté tu stavbu okukují,

smyslu staveb těch navzdor.

 

Jsme tu na brigádě,

pomáháme, co je třeba,

v kostele, v klášteře,

čistíme od mechu schodiště na zahradě.

 

Večer se scházíme v chóru,

ve stallách, kde kdysi byli mniši.

Nechceme být jen tiší,

alespoň nějakou modlíme se hóru.

 

Stmívá se a jsme utahaní,

místo hábitů v pracovních hadrech,

zadýchaní z vedra, výdech ... nádech ...

začínáme se neuměle modlit.

 

Noctem quietam et finem perfectum ...

Fratres, sobrii estote et vigilate ...

 

Strofu za strofou žalm odplynul,

dodrmolili jsme latinský kompletář,

zítra už tu nebudeme,

i čas pobytí zde uplynul.

 

Pod klenutím ještě zazní

naposledy slabounce intonované

Salve Regina ...

Naposledy? Na jak dlouho?

 

(Cisterciácké opatství v Oseku, 24. 7. 2014)

Autor Vianney, 19.08.2022
Přečteno 186x
Tipy 8
Poslední tipující: Jarunka, Psavec, Stanislav32, CULIKATÁ, šerý, Frr
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ano tahle místa znám důvěrně a rád vzpomínam na úžásnou řeholní sestru Bolestýnu. A také úžasná akustika pro zvuk tamějších varhan... až mráz pozádech. Dnes je loď kostela po generální - zejména "očistné" úpravě a vypadá opravdu skvostně*

19.08.2022 13:02:32 | šerý

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí