O dušičkách

O dušičkách

Anotace: Dušičková baseň

Když podzim stříhá břízám zlaté kadeře
lokny listů tiše klesají k zemi
rád šlapu po té barevné nádheře,
ač o dušičkách smutno je mi

Létu už dávno vzdušné zámky splaskly,
sotva město zahalí první mráz,
jenž ledové zátiší kreslí za skly
už sychravého podzimu nastal čas

U hořících hrobů se povalují listů stáda,
jak pasoucí se dobytek v širých pláních,
když z nadité pokladnice jírovců zlato padá,
občas zralé kaštany pálí v dlaních

Slunci slábne dech v podzimní šedi,
jež padá do zmoklých hroznů jeřabin
jejíž koruny mají barvu vylisované mědi
a listy v nich ohnivě září, jak rubín

Nad starým hřbitovem vlaštovky letí,
jako po obloze, ty šedobílé mraky
jen za vsí na pahorku, plno dětí
pouští za podzimních větrů draky
Autor Petr27, 25.10.2023
Přečteno 88x
Tipy 12
Poslední tipující: RadoRoh, Marten, o3_gambit, Žluťák, mkinka, Lesní žínka, šerý
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Poezie.

27.10.2023 12:03:44 | RadoRoh

:)

27.10.2023 14:23:45 | Petr27

Neskutečně povedené!

26.10.2023 03:33:10 | Lesní žínka

Jsem rád že se ti báseň líbí ;)

26.10.2023 11:53:00 | Petr27

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí