Tajemství činžovních domů

Tajemství činžovních domů

Anotace: .....

Ty tajemné kouty činžovních domů,
lákaly k průzkumu, když jsem byl kluk,
sehnat klíč od půdy? – no dejme tomu,
potají vkrásti se, nedělat hluk.

 

Půda jest království všeliké veteše,
malinký tichounký ostrovní stát,
snad jenom číča, jenž přebíhá po střeše,
zákoutí temných se nemusí bát.

 

V nejvyšším patře nad lidskými hlavami,
v prachu a samotě, v klidu a míru,
leží zde věci, jež leží jak minule,
nemohou udělat do světa díru.

 

Ten kdo je ponechal v krabicích osudu,
ten kdo se vzdal vzpomínek v nich,
odložil navěky minulost na půdu,
tak jako vzdává se svobody mnich.

 

Až příště poneseš krabice na půdu,
až věci odsoudíš k věčnému spaní,
mysli na vzpomínky, radost i pokoru,
mysli na radost z dětského hraní.

 

Jednou je na půdě zas někdo objeví,
prozkoumá krabice, odhrne prach,
vzpomínky někomu jinému vyjeví,
radost mu způsobí při dětských hrách.

Autor dprochazka, 13.10.2017
Přečteno 317x
Tipy 6
Poslední tipující: Cappp, Fany, Ruda Štola, Anděl, Šípková Růženka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

:-) tak u nás jsou krabice ve sklepě, ale někdy nemám odvahu tam jít :-(.

13.10.2017 16:47:36 | Fany

Děkuji za tu nádheru..jsem znovu malá holka, a probírám věci na půdě. Ta vůně starých časů...moc krásné verše, čiší z nich neobyčejný klid...

13.10.2017 06:40:08 | Anděl

...taky je to o vzpomínání. Děkuji za krásné vzpomínky z dětství, které jsem už také odložila, ale hluboko v srdci leží stále.

13.10.2017 06:00:00 | Šípková Růženka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí