O rytíři a jeho dámě

O rytíři a jeho dámě

Anotace: O rytíři a jeho dámě

 Růži tak něžnou jak jeho panna,

Rudou jako krev anebo víno,

Zkropenou rosou z časného rána,

Tak aby ji to nevzbudilo

Zlehka složil na polštář,

Kde spala její sličná tvář.

Vína se napil, ode zdi vzal si

Bandalír a jal se rychle jít,

Netroufnul si jí pohladit vlasy,

Netroufnul si ji políbit.

Na oře vsedl, ujel tak záhy,

Že nikdo odjezd neviděl,

I malířova štětce tahy

Zachytily ptáka bez křídel.

 

Panna když vstala, postřehla růži

Na polštáři podle líce své,

Zaklela jací že jsou všichni muži,

Nedýchla vůně mámivé.

Vstala, a v rouše Evině,

Nedbaje na trní bodavé,

Zachytil odraz ve víně,

Jak stáhla listy z růže té.

Potom květ utrhla krvavou dlaní,

Na zemi z prkem přistál hned.

Kéž dává rytíř ten pozor na paní,

Věnec jí sebral a už spěchal jet.

 

Autor Abeekr, 17.09.2018
Přečteno 399x
Tipy 10
Poslední tipující: Iva Husárková, Kapka, Frr, Tlachapoud, danaska
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Chválím sice až jako druhý, ale ne méně.

17.09.2018 20:21:52 | Tlachapoud

Hezké, takové starodávné a to se mi moc líbí. Jsem ráda, že mohu pochválit jako první.

17.09.2018 20:13:51 | danaska

Děkuji moc:)

17.09.2018 20:15:46 | Abeekr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí