Kam jedou sedláci bohatí ?

Kam jedou sedláci bohatí ?

Anotace: Báseň o pomíjivosti bohatství

Sbírka: Matčiny oči

Kam jedou sedláci bohatí ?
snad do polí sklízet obilí
zralou pšenici kupec zaplatí
jako mlynáři bílou košili

Z pole rovnou do mlýna
s plnou fůrou zlatých klasů
než sedláci dopijí soudek vína
na počest dobrých časů

Kam jedou sedláci bohatí ?
pro odměnu k panu mlynáři
počasí jim však plány zhatí
déšť jak slzy kanou po tváři

Nestihl mlynář schovat zralé obilí
před deštěm prudkým jako bič
není prý mouka jak ubrus bílý
odjeli sedláci smutní z mlýna pryč

Kam jedou sedláci chudí ?
do pole vysadit všechen mák
srdéčko div nevyskočí z hrudi
aby neobjevil se černý pták

Seděly vrány na topole
sotva sedláci odešli po svém
slétly se krákalky na to pole
a ti chudáci ? Čert je vem !
Autor Petr27, 04.06.2019
Přečteno 247x
Tipy 5
Poslední tipující: Frr, Tvbm, Iva Husárková
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí