Smutné oči

Smutné oči

Anotace: Mé pocity ve Frankfurtu nad Mohanem

Procházím městem, hlava se mi točí

z výšky těch budov sahajících k mrakům.

Kolem mě tolik smutných očí,

jež nejspíš tiše závidí ptákům.

 

Před sebou prázdné kelímky od kávy,

s věčnou nadějí o almužnu prosí.

Kryjí je staré špinavé hávy,                                                                                 

co celé měsíce na sobě nosí.

 

V kelímku málo mincí chrastí,

když plouží se pomalu ulicí.

Hlavy plné dávných strastí,

kdo jejich srdce utiší?

 

Nečeká na ně teplý domov,

jen zápach a studená zem.

Nocleh ve stínu vysokých budov,

ten stín stal se jim domovem.

 

Nepomůžeš duším ztraceným,

pro které smrt je útěchou.

Děkují s hlasem smířeným,

pár centů jest pro ně potěchou.

 

Procházím městem, hlava se mi točí,

však neuniklo mému zraku -

jak mnoho je zde smutných očí,

a jak moc bankéřů v saku.

 

 

 

 

Autor Mydlinka, 21.07.2019
Přečteno 356x
Tipy 1
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

radši vystihnout než přehnat - to k výrazu "s věčnou nadějí". Jistě bychom našli přesnější termín pro ten druh žebráckého vejrání. Tento nedostatek se v textu vyskytuje plošně, takže básnička vyšla moc nezúčastněná, nedělá dojem, že to autor opravdu viděl. Spíš jako směs představ o bezdomovcích, místo skutečného živého smradu těch lidí. To je podstatný nedostatek, jinak by byla výborná. Úmysl se mi líbí a pointa je pěkná.

22.07.2019 07:30:47 | Karel Koryntka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí