BYLI JSME A BUDEM

BYLI JSME A BUDEM

Anotace: Prosba o pomoc sv. Václava v otázkách společnosti. Je to, jakýmsi, popisem nutnosti pro změnu nálady ve společnosti a přístupu ke krizím, též i výkřikem skrz nouzi z pohledu vlastenectví.

Sv. Václave, vévodo, jenžs vládl českých zemím,
prosíme tě, nedej zahynouti nám, ni jiným.
Neboť dnes v pokoře se k tobě obracíme,
nevšímajíc si, že duši národa vytrácíme.


Spíše rozumu i odvahy, kteréž tu chybí, dodej,
ať společným úsilím dojdeme k pravdě, popřej
Aby každý jeden z nás, odložil svou pýchu.
neb nikdo nemůže býti, bez chyby či hříchu.


Též ochoty a pokory, ať máme k sobě dosti,
avšak zbav nás podlosti, nenávisti a zlosti.
Nechej nás společně postavit se zrůdám těm,
jenž dlouhá léta vykořisťují, tuto krásnou zem.


Lid zdejší, zas svého jména bude hoden,
vyroste jak růže květ.
My, totiž byli jsme tu, též i budem,
ať to slyší celý svět !
Autor JanPlamínek, 20.12.2020
Přečteno 270x
Tipy 7
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného, Emily Říhová, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

sv. Václav je borec

20.12.2020 17:58:44 | ttragelaf

Nooo... O tom by se dalo diskutovat. :D

20.12.2020 22:29:32 | JanPlamínek

To jest dobrý příspěvek.

20.12.2020 11:24:52 | mkinka

Děkuji, uctivá poklona.

20.12.2020 15:36:41 | JanPlamínek

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí