Páľava

Páľava

 

 

 

                       PÁĽAVA 

 

 

 Júl sa práve začína 

 nadpriemernou teplotou,

 to je hlavná príčina 

 odísť niekam za vodou.

 

 Každodenná páľava 

 dá nám všetkým riadne zabrať,

 hlava slnkom boľavá,

 tempo práce ihneď ubrať.

 

 Zvýšiť príjem tekutín,

 veľa čaju a aj vody,

 triezvy prísun pochutín,

 odoprieť si na čas hody.

 

 Znížiť množstvo ťažkej stravy,

 uprednostniť ľahké jedlá,

 by žalúdok ostal zdravý,

 z vyčerpania nebol vedľa. 

 

 A v kritických hodinách 

 ostávať len radšej v tieni,

 ťažký nádych v splodinách, 

 naše zvyky klíma mení.

 

 Krátky pobyt na slnku 

 nebude snáď záťažou,

 nebehať len po vonku,

 dusno telu príťažou.

 

 Telo sparou zmorené 

 kúpať sa chce v potoku,

 plány na beh zborené 

 horúčavou v útoku.

 

 Porcia chladnej zmrzliny 

 telo na čas ochladí,

 príchuť lesnej maliny 

 brucho mlsné pohladí.

 

 Za tým ešte pohár džúsu 

 čerešničkou na torte,

 výber veľký podľa vkusu,

 páľavou sa nemorte.

 

 Podvečer už lepšia klíma,

 krátky oddych od potu,

 ani teplo, ani zima,

 vhodný čas na robotu.

 

 Ešte zopár takých dní 

 ostáva nám dáko prežiť,

 kto o teple stále sní,

 leto celé musí užiť.

 

 Veď nič večne netrvá,

 s páľavou sa treba zmieriť,

 smiech aj radosť pretrvá,

 v ochladenie treba veriť.

 

Autor Peter35, 03.07.2021
Přečteno 127x
Tipy 7
Poslední tipující: Psavec, Frr, mkinka, Vivien
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Líbí.

03.07.2021 09:18:05 | mkinka

Ďakujem krásne.

04.07.2021 06:46:22 | Peter35

Není pálava jak Pálava, na jihu je příjemným podvečerním ochlazenim posezeni v místních sklepích, ovšem vyžaduje to střídmost a disciplínu v konzumaci:-) Máš to prima Peter.

03.07.2021 09:07:01 | Vivien

Ďakujem veľmi pekne.

04.07.2021 06:47:08 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí