Vianočná pohoda

Vianočná pohoda

 

 

 

                 VIANOČNÁ POHODA 

 

 

 Prichádzam k Vám s vrúcnym prianím 

 neochvejne v tento čas, 

 nie je to len mojim zdaním, 

 že Vianoce prišli zas.

 

 Teší sa im každá duša, 

 vzácne chvíle pohody, 

 gazdiná už kuchtí, skúša 

 pripraviť sa na hody.

 

 Zrána vojde prvý hosť, 

 pekným vinšom obdarí, 

 dodržujúc prísny pôst

 hladovať sa podarí.

 

 Hostí časom pribúda, 

 zapĺňa sa príbytok, 

 no gazdiná zabúda 

 na slávnostný prípitok.

 

 Kolom vône lahodné 

 dráždia zmysly prítomných, 

 no zobnúť dačo nevhodné, 

 predstáv čisto daromných.

 

 Nervozita hostí stúpa 

 pozrúc sa na hodiny, 

 gazdiná však sťaby skúpa 

 nedbá túžob rodiny.

 

 Vtom však príde istá spása, 

 povel pani domácej, 

 pohľad na stôl, čistá krása, 

 teší hostí najviacej.

 

 Kapustnica vianočná, 

 trubičky aj oblátky, 

 či vianočka sviatočná, 

 teší členov posádky.

 

 Každý s chuťou do jedla 

 opreteky prežúva, 

 po večeri hneď vedľa 

 koledám sa načúva.

 

 Keď vtom kôpka darčekov 

 nedá pokoj prítomným, 

 radosť detí, starčekov 

 nie je javom náhodným.

 

 Ponožky aj teplý sveter 

 pre vzácneho deduška, 

 áno, áno, vnúčik Peter, 

 tebe detská poduška.

 

 Každá duša šťastím jasá, 

 vnútri v srdci ďakuje, 

 no po sviatkoch smutná trasa, 

 keď od blízkych sa pakuje.

Autor Peter35, 03.12.2021
Přečteno 129x
Tipy 3
Poslední tipující: Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

To dýchá krásně.

03.12.2021 11:18:09 | mkinka

...vôňou blížiacich sa Vianoc...

04.12.2021 06:30:04 | Peter35

Ano a děkuji Ti za možnost čtení.

04.12.2021 06:36:18 | mkinka

Ďakujem pekne, rado sa stalo...

06.12.2021 07:25:50 | Peter35

Já zas ráda přijdu. Ať žije čtení básniček.

10.12.2021 17:21:34 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí