ZÁVISLOSŤ

ZÁVISLOSŤ

                     ZÁVISLOSŤ

 

 Závislý je každý z nás 

 od vzduchu i od vody, 

 prepotrebné k žitiu más 

 taktiež chvíle pohody.

 

 Vtedy je ti prínosom, 

 ak z nej iba úžitok, 

 často ťahá za nosom 

 negatívny pôžitok.

 

 Rozšírená čoraz viac 

 závislosť na konzume, 

 bytosť všetko ihneď chtiac 

 nestavia na rozume.

 

 Množstvo nástrah na deti 

 číha dnes na každom kroku,

 trend značkovo odetý, 

 rodič potom často v šoku.

 

 Pojedajúc sladkosti 

 plné cukru, nezdravé, 

 symbol detskej hlúposti, 

 kým telo padá meravé.

 

 Utápať sa v alkohole, 

 potácať sa deň čo deň, 

 každý mesiac konto holé, 

 v zúfalstve sa topiť preň.

 

 Cigarety ďalším svinstvom, 

 nehovoriac o drogách, 

 pri páde na dno úplne istom 

 balansujúc v nehodách.

 

 V herniach čudné prístroje 

 núkajúce veľké výhry, 

 treba rázne nástroje 

 umožniace rýchlej dohry.

 

 Tie domnelé pôžitky 

 sú však vlastne zlyhaním, 

 vekom prídu výčitky,

 na hlavu popol sypaním.

 

 Náznak slepej dôvery 

 možno ľahko zneužiť, 

 šíriac bludy, povery, 

 zlým spôsobom využiť.

 

 Potácať sa v závislostiach 

 od zrodenia do smrti,

 hľadať kontext v súvislostiach, 

 nech život nimi nesmrdí.

 

 Posilňovať zdravý rozum, 

 nevyhnutné myslenie, 

 do ústrania tlačiť konzum, 

 múdrych ľudí poslanie.

Autor Peter35, 05.02.2022
Přečteno 240x
Tipy 10
Poslední tipující: Emily Říhová, Iva Husárková, Psavec, Marten, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...dobře vyjádřený...;-)...na tak velkej okruh témat..

05.02.2022 15:12:20 | Marten

Ďakujem krásne, som rád, že sa páčilo.

06.02.2022 23:51:32 | Peter35

Dobře jsi napsal.Nástrahy života jsou a budou. Člověk musí posilovat zdravý rozum.

05.02.2022 10:32:00 | mkinka

Máš úplnú pravdu, človek musí nájsť silu a zdravý rozum, aby čelil rôznym nástrahám života hroziacim zo všetkých strán

06.02.2022 23:52:43 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí