Pochvala

Pochvala

 

 

 

                       POCHVALA 

 

 

 Pochvala za dobrý skutok 

 úsmev v tvári vyčarí, 

 zaženie tvoj všedný smútok, 

 nadšením ťa očarí.

 

 Kvitne ako ruže kvet, 

 s citom, nehou objíma, 

 silou meniť tento svet 

 odjakživa oplýva.

 

 Snahu treba oceniť, 

 hoci len za malú drobnosť, 

 pochvalou sa odmeniť, 

 by nezmizla vďaky schopnosť.

 

 Kto chválením nešetrí, 

 priehršťami rozdáva, 

 rany vlastné ošetrí 

 viac než ten, kto nadáva.

 

 Prváčika drobného 

 pochváliť za úsilie, 

 keď vzhľad písmenka rovného 

 pripomína obilie.

 

 Vyriešený ťažký príklad 

 hoc i z malej násobilky,

 sústredene čuje výklad 

 učiteľky, tety Cilky.

 

 Spolužiakom pomáha 

 trpezlivo, ochotne, 

 zmysluplná námaha 

 veští diplom istotne.

 

 Neskôr keď sám vyrastie, 

 čuchne k svetu dospelých,

 mamu, otca prerastie, 

 plný citov neznalých.

 

 Koniec éry maznania, 

 tvrdý život o inom, 

 tristná cesta poznania, 

 vyhýbania omylom.

 

 Ťažká noša povinností 

 v čudnom svete dospelých, 

 preč svet detskej nevinnosti 

 dievčat, chlapcov nesmelých.

 

 Rodičovské uznanie 

 už len zriedka možno čuť, 

 bolestivé poznanie 

 prináša len trpkú chuť.

 

 Nešetrime pochvalou, 

 motivuje k správnym činom, 

 spoločnosťou neznalou 

 škodíme aj vlastným synom.

 

Autor Peter35, 07.04.2022
Přečteno 138x
Tipy 5
Poslední tipující: Psavec, mkinka, Friday
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

potěšil jsi.

07.04.2022 21:41:42 | mkinka

Ďakujem krásne, teším sa

08.04.2022 16:17:33 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí