Snaha

Snaha

 

 

 

                   SNAHA

 

 

 Kde je vôľa, tam je cesta, 

 znajúc dané príslovie, 

 pátrajúc po kúsku miesta, 

 kde tvor v šťastí prežiť vie.

 

 Nestačí len štipka túžby, 

 chce to dávku guráže, 

 pokrokové nonstop služby 

 a snaha hneď sa ukáže.

 

 Len poraziť lenivosť, 

 vyskočiť von z pelechu, 

 aj konzumnú márnivosť,

 robiac večnú neplechu.

 

 Najprv ciele maličké 

 dávať si za záväzok, 

 pomoc chorej babičke 

 na skrátený úväzok.

 

 Nasledujú skutky väčšie, 

 čo pozdvihnú kraj z popola, 

 pri srdiečku ihneď lepšie, 

 slovko vďaky zavolá.

 

 Znajúc ľudské pocity, 

 nevyhnutná odmena, 

 bo inak to čas zabitý 

 pre väčšinu znamená.

 

 Nezištne si pomáhať 

 už sa veľmi nenosí, 

 prežitok sa namáhať, 

 frflanie a ponosy.

 

 Ušľachtilé konanie 

 pomaly sa vytráca, 

 naliehavé udanie 

 na toho, kto utráca.

 

 Snaha zmeniť pomery, 

 netradičné riešenia, 

 nadobúda rozmery 

 hodné nášho tešenia.

 

 Starodávne koncepty 

 pochované v nárekoch, 

 sú tie správne recepty, 

 oprášme ich po rokoch.

 

 Stavať pevné základy, 

 posúvajúc veci vpred, 

 obetovať náklady 

 odstrániace zhubný vred.

 

 Spoločenská dohoda 

 založená na pláne, 

 prepotrebná pohoda, 

 koniec riskom na hrane.

Autor Peter35, 01.06.2023
Přečteno 86x
Tipy 7
Poslední tipující: Psavec, šerý, Marry31, Frr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

početl jsem si, díky :)

01.06.2023 15:57:51 | Constantine

Aj ja ďakujem, potešilo ma.

02.06.2023 13:03:39 | Peter35

Sice trochu dlouhé dílo, které by si možná zasloužilo "zkoncentrovat." Ale námět myšlenkou pěkně vypracovaný. Líbí se mi to Peter*

01.06.2023 12:28:35 | šerý

Srdečná vďaka, tvoj komentár s pochvalou ma potešil.

02.06.2023 13:04:13 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí